Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Έκθεση ιστορ. κειμηλίων στον Πύργο Πλαπούτα 17 και 18 Αυγούστου 2024

  
Έκθεση αυθεντικών ιστορικών κειμηλίων από τον σύλλογο "Ελληνομνήμονες" που μας έρχεται από την Καλαμάτα, στην ιστορική οικία των Πλαπουταίων στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, ύστερα από πρόσκληση της Εταιρείας μας στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων στις 17 και 18 Αυγούστου 2024.
Ο κύριος Σπύρος Κατσίρας θα κάνει συνεχώς ξεναγήσεις στα εκθέματα.
Ώρες 10.00 π.μ. -2.00 μ.μ. και 5.00 μ.-9.00 μ.μ.
Φίλοι πατριώτες και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα κομμάτι της ιστορία μας βλέποντας από κοντά αυτά τα μοναδικά και πολύτιμα εκθέματα. 



Λίγα λόγια για την έκθεση
"Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, ώστε δεν τη συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του Συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του. Μίας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Συχνά ξεχνάμε ότι έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία στον χρόνο. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

 
 





Σπύρος Κατσίρας
Βιογραφικό
Ο Σπύρος Κατσίρας γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα.
Ο παππούς του Ντίνος Φλέσσας τού μετέδωσε το “μικρόβιο” της ιστορικής μνήμης και του κληροδότησε τα πρώτα πολύτιμα αντικείμενα. Άρχισε έτσι σταδιακά να δημιουργείται μία σημαντική Συλλογή κειμηλίων, πολεμικού εξοπλισμού και ειδών καθημερινής χρήσης, η οποία χρονολογείται από το 1650 ως το 1850. Η Συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες
αγορές και δωρεές από ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την Ιστορία μας. Το 2010 ίδρυσε τον Σύλλογο “Ελληνομνήμονες”, που έχει ως στόχο τη διάσωση της Παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές. Τα τελευταία 12 χρόνια, τα μέλη και ο Συλλέκτης έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα και παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης έχουν λάβει μέρος σε φωτογραφίσεις, σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, ενώ τα αντικείμενα προσφέρονται συχνά σε εταιρείες παραγωγής αφιλοκερδώς.
Τον Αύγουστο του 2021, επιλεγμένα εκθέματα φιλοξενήθηκαν για 1 μήνα στην Καρδαμύλη, στον Πύργο του Μούρτζινου. Η ανάθεση έγινε από το ΜΟΡΙΑΣ21, το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου για το 1821. Η Συλλογή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ ανάλογες εκθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές κατόπιν πρόσκλησης των αντίστοιχων Δήμων (ενδεικτικά Σέρρες, Τρίπολη, Νίσυρος, Αίγιο, Αιτωλικό, Άμφισσα, Γαλαξίδι, κ.α.). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Συλλέκτης, “τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα και θα μείνουν εδώ, ώστε να περάσουν στην επόμενη γενιά”. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου