Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Η παρουσίαση του βιβλίου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας” στον Πύργο Πλαπούτα

Με την παρουσία πολλών φίλων, πατριωτών και επισκεπτών του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου μου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας”,  λαογραφικού περιεχομένου,
το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 στον Πύργο Πλαπούτα, στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, ενταγμένη στα πλαίσια των διήμερων εκδηλώσεων της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος πρώτος είχε διαβάσει τα κείμενα και έχει προλογίσει το βιβλίο. Επίσης μίλησαν η Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου αντιπρόεδρος της Εταιρείας και πρ. Πρόεδρος, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης είχε το μέλος του Δ.Σ. Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης.

Επίσης, μίλησαν για το βιβλίο και απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της Εταιρείας Γεωργία Δημοπούλου, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παναγιώτης Μπένος, ο πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος.
Η γράφουσα και  συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρθηκα στο ιστορικό κτίριο που μας φιλοξενούσε, τον Πύργο του στρατηγού Δημήτρη Πλαπούτα και την προσφορά όλης της οικογένειας Πλαπούτα στον Αγώνα της Απελευθέρωσης και κατόπιν διάβασα αποσπάσματα από το βιβλίο που αφορούσαν στη ζωή των τσοπάνηδων παλιά, μιας και η Γορτυνία ήταν μια κτηνοτροφική περιοχή.
Ακολούθησαν δημοτικά τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τον Δημήτρη Καραχάλιο τραγούδι, τον Βασίλη Βήλο κλαρίνο, τον Στέλιο Κατσιάνη λαούτο και τον Τάκη Παπαδημητρίου κρουστά, που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” για την τιμή που μου έκανε, όσους δούλεψαν για την προετοιμασία και την διεξαγωγή της εκδήλωσης και όλους όσοι παραβρέθηκαν.

Πολλά-πολλά ευχαριστώ στον Ευάγγελο Καραμανέ για την παρουσία του κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσει, καθώς και για τα καλά του λόγια για το βιβλίο. Επίσης ευχαριστώ όλους τους ομιλητές καθώς όλους εσάς που μιλήσαμε στο τέλος της εκδήλωσης για τα όμορφα λόγια σας.
Όλα αυτά μου έδωσαν πολύ χαρά και ηθική ικανοποίηση.

 

 
Ευάγγελος Καραμανές, Μαρίνα Διαμαντοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Ευάγγελος Καραμανές, Μαρίνα Διαμαντοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου

 

Ευάγγελος Καραμανές, Ελένη Θανοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Ευάγγελος Καραμανές, Γεωργία Δημοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


Ευάγγελος Καραμανές, Παναγιώτης Μπένος, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Παναγιώτης Αγγελακόπουλος,  Έλενα Δημητρακοπούλου


 
  Ορχήστρα: Στέλιος Κατσιάνης λαούτο, Βασίλης Βήλος κλαρίνο, Δημήτρης  Καραχάλιος τραγούδι, Τάκης Παπαδημητρίου κρουστά.






 
Μαρίνα Διααμντοπούλου, Γεωργία Δημοπούλου, Αλέξανδρος Θανόπουλος, Ελενη Θανοπούλου, κα Μπένου, Τάκης Θανόπουλος, Παναγιώτης Μπένος



Στο διήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονταν επίσης:
Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από το σύλλογο “Ελληνομνήμονες” και τον Σπύρο Κατσίρα που ήρθαν από την Καλαμάτα προσκεκλημένοι της Εταιρείας και πραγματοποίησαν την έκθεση και τις δύο μέρες, κάνοντας συνεχώς δωρεάν ξεναγήσεις.
Το βράδυ της Κυριακής 18/8 το κοινό παρακολούθησε προσηλωμένο την προβολή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας 1821” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Παραβρέθηκαν και είχαν την φροντίδα της προβολής δύο γορτύνιοι συντελεστές της ταινίας, η βοηθός σκηνοθέτη Έλενα Δημητρακοπούλου, δημότις Γορτυνίας (Πυρή) και ο ηχολήπτης Μαρίνος Αθανασόπουλος από τη Δημητσάνα.

 
 Η είσοδος του Πύργου Πλαπούτα


 
Έκθεση ιστορικών κειμηλίων-Ξενάγηση από τον Σπύρο Κατσίρα




 
Προβολή ταινίας "Ανεμος Ελευθερίας 1821"-Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος


 
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου