Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Σεπτέμβριος 1827-Μάχες των Ελλήνων με τις δυνάμεις του Ιμπραήμ στην Περαμεριά της Γορτυνίας

 
Επιστολή του Ιωάννη (Γενναίου) Κολοκοτρώνη από το Μοναστηράκι όπου ευρισκόταν, στον πατέρα του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Γενικό Αρχηγό των στρατευμάτων.

“Σεβαστέ μοι πάτερ

Προσμένω εις δύω γράμματα μου απόκρισιν σου και είμαι ανυπόμονος να τας λάβω ως αναγκαίας. Εγώ καθώς σου προέγραφον εσύναξα τους επαρχιώτας και κατά τας διαταγάς του Αρχιστρατήγου υπήγα εις Κάπελην, ένθα την ιδίαν ημέραν επληροφορήθην και τον ερχομόν του Αρχιστρατήγου εις Διακοπτόν και τους εχθρούς εις Κάπελην, ο θείος μου ευρισκόμενος εις Πετζάκους  με το σώμα του με ηνάγκαζε να κινηθώμεν συμφώνως κατά των προσκυνημένων. Εγώ βλέποντας την βλάβην την οποίαν οι εχθροί επροξένουν εις τα μέρη της Καπέλης, και βεβαιωθείς ενταυτώ ότι απεκεί ήθελον απεράσει εις την Περαμεριάν και Λειοδώραν, εξεκίνησαν αμέσως και έφθασαν το εσπέρας εις Τριπόταμον. Οι εχθροί ήσαν τεντωμένοι εις τα Διβρέϊκα αμπέλια, και απειλούσαν την Δίβραν οι δε Διβραίοι έδωσαν λόγον προσκυνισμού, και ετελείωσαν τας συμφωνίας των, ομοίως και όλα τα χωρία της Κάπελης εκτός των Κουμαναίων και Αντροναίων, τους οποίους εγύμνωσαν από όλα τα υπάρχοντα των μείναντες με τα σώματα ξηρά. 

 


Το κακόν τούτο έφθασε και εις το Βιδιάκι, δεν επρόφθασεν όμως να τελειώση, διότι εγώ έφθασα αμέσως εκεί και εμποδίσθη το κακόν. Οι εχθροί μολονότι εις διάστημα τουφεκιού μας έβλεπον τούτην την μεριάν, δεν ετόλμησαν όμως να έλθουν κατ’ επάνω μας, αλλ’ ούτε και ημείς ηδυνάμεθα να τους κτυπήσωμεν, διότι δεν μας εσύμφερεν ο τόπος. Την επερχομένην εκίνησαν οι εχθροί, αφού την ιδίαν νύκτα έστειλαν τριακοσίους καλούς στρατιώτας και τους εκτύπησαν εις ταις  Φατιαίς  και διέβαινον δια της Κάπελης  εις  Λάλα. Δεν ετόλμησαν ν’ απεράσουν κατά το σχέδιο τους από το  γεφύρι του Βιδιακιού προς την Περαμεριάν, διότι οι Έλληνες τους εκτύπησαν. Τους εκτύπησαν και από τα οπίσθια  φονεύσαντες 25, συνέλαβον και τρεις ζώντας και δύω άτια. 

Η εμπροσθοφυλακή μου έφθασεν εις Νεμούταν, την οποίαν καύσασα ηθέλησαν ν’ απεράσουν από το γεφύρι της Νεμούτας, αλλ’ ευρεθέντες εξεπίτηδες οι Νεμουτιάνοι και ο Παπαγεωργάκης παρ’ εμού απεσταλμένος εις τα εκεί, τους εκτύπησαν και ωπισθοδρόμησαν, εκοιμήθησαν λοιπόν απόψε εις του Λάλα και φαίνεται το κατά της Λιοδώρας σχέδιον τους βλέποντας το το στράτευμα μας εματαιώθη.
Σήμερον πληροφορούμεθα ότι θέλει τραβίξουν δια τον κάμπον, και τούτο είναι βέβαιον. Ημείς ευρισκόμεθα εδώ και αφού οι εχθροί  απεράσουν εις τον κάμπον θέλει τραβίξομεν δια την Δίβρην, την οποίαν εκρίναμεν  αναγκαίον να ζητήσωμεν διαταγήν του Αρχιστρατήγου να την καύσωμεν. Επειδή το παράδειγμα αυτής θέλει επιφέρει και πολλά άλλα, καθ’ ότι είναι εν σημαντικόν μέρος και οι άνθρωποι είναι όλοι με ιδέαν και προκομμένοι, ώστε ο απλούς λαός βλέποντας τους με τοιαύτα ολέθρια πνεύματα, ημπορούν ευκόλως να ενδώσουν εις το κακόν.

Ο Στρατ. Χ. Σισίνης ευρίσκεται μαζή μου. Το στράτευμα του εξαιτίας των εχθρών διελύθη και ήδη ακολουθεί μετ’ εμού, ο θείος μου αφού υπήγε κατά των προσκυνημένων επιστρέφει ως μανθάνομεν προς ταύτα τα μέρη, δεν ηξεύρω τι εκατόρθωσαν εκείθεν να σε ιδεάσω.
Ο Αρχιστράτηγος στοχάζομαι να έφθασε κατά το Μέγα Σπήλαιον, απ’ αυτόθεν είμαι περίεργος και ενταυτώ ανυπόμονος να με πληροφορήσετε τα τρέχοντα. Και τα περί του εχθρικού στόλου, και δια εκείνους των τριων δυνάμεων και του ημετέρου που ευρίσκονται, και τι κάμνουν.
Εν τοσούτω μένω ευσεβάστως.

Τη 22 Σεπτεμβρίου 1827
Μοναστηράκι
Ο υιός σου
Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης “




Από τα “Ελληνικά Υπομνήματα” του Ιωάννη (Γενναίου) Κολοκοτρώνη, έκδοση 1856

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου