Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΒΙΒΛΙΟ: Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι

Είναι ένα μυθιστόρημα της συγγραφέως ΛΕΝΑΣ ΜΑΝΤΑ από τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ..
Αυτό το βιβλίο μου το χάρισε το καλοκαίρι του 2008, ένας δικός μου άνθρωπος, η Ορσία. Έμεινα ενθουσιασμένη και το συζητήσαμε γιατί κι εκείνη που το διάβασε πιο πριν, είχε  ενθουσιαστεί το ίδιο. Πέρσι το καλοκαίρι μου χάρισε και το επόμενο βιβλίο της ΛΕΝΑΣ ΜΑΝΤΑ «Έρωτας σαν βροχή».
Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη αναφορά  στο βιβλίο: Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι. Μιλάω για προσπάθεια γιατί δεν είναι εύκολο να μεταφέρω γραπτά το τι αισθάνθηκα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, ούτε να προδόσω το θέμα του. Με μια ρουφηξιά «γεύτηκα»  το περιεχόμενο του. Με μια ανάσα «πέρασα» τις σελίδες του. Αργά τη νύχτα αποκοιμήθηκα πάνω του και την άλλη μέρα διάβασα το υπόλοιπο. Η συγγραφέας έχει καθαρή γραφή, ελκυστική, πραγματική και συγχρόνως με ποιητικές λεπτομέρειες, γραφή που μαγνητίζει και δεν σ’ αφήνει να διακόψεις την ανάγνωση. Το μυθιστόρημα έχει ένα υπέροχο θέμα από την ελληνική ύπαιθρο, λίγες δεκαετίες πριν. Αν προέρχεσαι από την ύπαιθρο και έχεις ανάλογα  βιώματα σε συγκλονίζει βαθειά. Ο νους ταξιδεύει και σχηματίζει εικόνες από τα γραφόμενα της κυρίας ΜΑΝΤΑ και τα βλέπεις όλα ολοζώντανα μπροστά σου.
Δύσκολα χρόνια ήταν τότε. Συνυπήρχε η φτώχεια, η δυστυχία και ο πόλεμος  με τον έρωτα και την ομορφιά της ζωής στο σπίτι δίπλα στο ποτάμι. Ο έρωτας ενός έμπειρου άντρα και μιας μικρής κοπέλας που …..τη περιμένει να μεγαλώσει …..
Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι….. που ανοίγει ένα κύκλο ζωής για τα κορίτσια….
Ο τόπος των παιδικών χρόνων…..που γίνεται φυλακή απ’ όπου θέλουν να πετάξουν…
Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι …. ..που περιμένει….
Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι …….και ο κύκλος ζωής που κλίνει. 
Ο τόπος των παιδικών χρόνων παραμένει σταθερός …..στο σπίτι δίπλα στο ποτάμι.

Νοιώθω την ανάγκη να προσθέσω κάτι. Μόλις τέλειωσα το βιβλίο συνειδητοποίησα ότι το τοίχο του σπιτιού μου εδώ και πολλά χρόνια διακοσμεί ένας πίνακας που αναπαριστά πλήρως το τίτλο του βιβλίου: Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι. Τι σύμπτωση! Τώρα έχω ταυτίσει το βιβλίο με τον πίνακα. Στη προτίμηση μου το βιβλίο αυτό κρατάει τη πρώτη θέση και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν το έχει διαβάσει. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία της ΛΕΝΑΣ ΜΑΝΤΑ και όχι μόνο, βρίσκουμε στο πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο:  mantapsichogios.blogspot.com το οποίο πρόσφατα ανακάλυψα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου