Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Φωτογραφία Απριλίου 2010 στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας. Έκαναν παρέα τα δύο ζώα αλλά τώρα.... δεν υπάρχουν.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

8 Μαρτίου-Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Αναδημοσίευση από www.sansimera.gr 

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Φωτο:   Γραμματόσημο του 1975-Διεθνές έτος γυναίκας με θέμα: Γυναίκα-θεά της Νεολιθικής εποχής
 (από τη συλλογή μου)

 ................................

 Η γυναίκα λοιπόν διεκδίκησε τα δικαιώματα της  στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στη πολιτεία και η θέση της πλέον στις ανεπτυγμένες κοινωνίες έχει αποκατασταθεί. Σε μεγάλο μέρος του πλανήτη οι γυναίκες ενώ εργάζονται και προσφέρουν, δυστυχώς δεν έχουν δικαιώματα.
Μέσα απ' αυτό το ιστολόγιο θάθελα να προσφέρω λίγα λόγια τιμής στη γυναίκα αγρότισσα και μάνα που εργάστηκε κάτω από σκληρές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τώρα η αγρότισσα δεν εργάζεται, με καλύτερες όμως συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου