Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο μύθος για του Μπούζα το γεφύρι.


Του Μπούζα το γεφύρι είναι ή μάλλον ήταν, γιατί δεν υπάρχει πλέον, ένα φυσικό γεφύρι στο Φαράγγι της Γκούρας κάτω από το χωριό Κοκκινοράχη Γορτυνίας(παλιά ονομασία Μπούζα). Είναι ένα φυσικό στένεμα του χειμάρρου  Γκούρα, ένα σμίξιμο των βράχων εκατέρωθεν, όπου οι παλιότεροι είχαν προσθέσει κορμούς δέντρων με παράλληλη υποστήριξη από μάντρα στη βάση του, για ασφαλέστερη διέλευση. Εξυπηρετούσε τους κατοίκους στην διακίνηση προς και από Λυσσαρέα, αφού η Γκούρα ήταν πολλές φορές «κατεβασμένη». Καταστράφηκε το 1947 σε μεγάλη βαρυχειμωνιά. Γύρω απ’ αυτό το γεφύρι λέγονταν πολλές ιστορίες. Στο γιοφύρι λένε, ότι «κράτηγε».
Πίστευαν δηλαδή ότι ήταν τόπος κατοικίας των διαβόλων ή δαιμόνων. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά εκεί "είχαν το στρατηγείο τους".  Ίσως γιατί εξυπηρετούσε σκοπιμότητες της εποχής  εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι δρούσαν κλέφτες και τους βόλευε για να κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Ίσως γιατί είναι ένα «σκιαχτερό» μέρος ειδικά το βράδι. Πάντως σε πολλούς είχε φωλιάσει ο φόβος για το πέρασμα στο συγκεκριμένο σημείο τις νυκτερινές ώρες και o θρύλος είχε εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Ο παππούς μου, ο Κωνσταντής ο Λεϊμόνης, μου είχε διηγηθεί μια ιστορία.....
 διαβάστε περισσότερα..........


2 σχόλια:

  1. Ωραία λαογραφική κατάθεση και εξαιρετική η γραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ. Παραλλαγές αυτού του μύθου συναντάμαι και σ' άλλες περιοχές. Φαίνεται ότι ήταν αγαπημένο θέμα των μυθοπλαστών. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεσπόζει ανάμεσα στις λαϊκές ιστορίες που διηγούνται οι παλιοί....όσοι έχουν απομείνει δηλαδή. Ήθελα να το δώσω, ει δυνατόν με τη ζωντάνια του προφορικού λόγου του αφηγητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή