Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Βαλσαμόχορτο

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό ΑράπηδεςΈνας λιτός και όμορφος εορτασμός ήταν κι εφέτος το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στους Αράπηδες, τον οικισμό, που υπάγεται στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας.
Υπέροχο και καθαρό περιβάλλον, ευλάβεια, λιγοστοί κάτοικοι, τα παιδιά τους από την Αθήνα, λίγοι αλλά πιστοί επισκέπτες, κι όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα που κρατάει ζωντανή τη παράδοση. Το πανηγύρι για τα μικρά χωριά είναι το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς. Οι Αραπαίοι όλοι μαζί οργανώνουν τη γιορτή, αμέσως μετά τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στο προαύλιο της εκκλησίας. Προετοιμάζουν το χώρο, φτιάχνουν τα φαγητά, σερβίρουν. Τα λιγοστά έσοδα από το πανηγύρι προορίζονται για τη συντήρηση της εκκλησίας και του περιβάλλοντα χώρου. 


                              Η μικρή εκκλησία στολισμένη με δάφνες και λουλούδια                              Στο προαύλιο της εκκλησίας, κάτω από τη τεράστια βελανιδιά.                               Η μικρή καμπάνα στο τεράστιο κορμό της γέρικης βελανιδιάς                  Ο Γιάννης σερβίρει το βραστό που έφτιαξαν από το προηγούμενο βράδυ στο καζάνι
        Το παραδοσιακό φαγητό των πανηγυριών στη  Γορτυνία.                        Να κι ο χορός!                        

Αφήνουμε το πανηγύρι και κατηφορίζουμε.

Σπίτια μέσα στο πράσινο. Καρυδιές, κερασιές, λεύκα, συκιές!

Ο τεράστιος βράχος υψώνεται στη μέση του χωριού.

  Η σχισμάδα του βράχου! Ή ο διπλός βράχος!
Συνδέται με το μύθο του Αράπη!

Στη ρίζα του βράχου ανθισμένες ασφάκες.

2 σχόλια:

  1. Και του χρόνου με υγεία , Μαρίνα .

    Σε μια Ελλάδα περισσότερο περήφανη και αισιόδοξη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή