Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στου Σέρβου Γορτυνίας



Ένα ξεχωριστό τριήμερο, ήταν αυτό   του Αγίου Πνεύματος στου Σέρβου Γορτυνίας. Πολλοί Σερβαίοι και φίλοι από την Αθήνα και τ’ άλλα αστικά κέντρα, αποφάσισαν να περάσουν αυτές τις σύντομες διακοπές του καλοκαιριού στο χωριό. Τα χαρακτηριστικά των ημερών ήταν έντονη θρησκευτικότητα, γλυκόλαλοι ήχοι της καμπάνας, συγγενικές και φιλικές παρέες τα δροσερά βράδια, νόστιμα μεζεδάκια, χαρούμενα πρόσωπα, περίπατοι στο βουνό, ξεκούραση και χαλάρωση.
Το Σαββάτο 22 Ιουνίου, «τ’ Αρουσαλιού» όπως λέγεται ή   Σαββάτο των ψυχών, ήταν αφιερωμένο στις ψυχές αυτών που “έφυγαν”, με όλα τα λατρευτικά  τελετουργικά που διδάσκει η θρησκεία και η λαϊκή παράδοση.  Την ίδια μέρα και αφού ολοκληρώθηκαν αυτές οι υποχρεώσεις, πολλοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ορειβατικού Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ» και ανηφόρησαν προς τον Αρτοζήνο για μια εκδρομή στο βουνό που περιλάμβανε παράκληση με αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγιοδημήτρη και εξοχικό γεύμα στους ίσκιους  των δέντρων δίπλα στην πηγή.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, μετά την λειτουργία της Πεντηκοστής, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Απανταχού Σερβαίων έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των αγωνιστών της μάχης του Σέρβου της 10ης Μαΐου 1826 με επικεφαλής τους Δημήτρη Πλαπούτα και Φώτη Δάρα ενάντια στα στρατεύματα του Ιμπραήμ,  στην τοποθεσία «της Γριάς ο σωρός»  ή «της Γριάς το διάσελο».














Το απόγευμα της Κυριακής ο καιρός, όπως συνηθίζει αρκετά συχνά στα ορεινά, είχε εκπλήξεις. Ξέσπασε καλοκαιρινή καταιγίδα με αρκετό χαλάζι......



..... αλλά δεν άργησε να κοπάσει, 
οπότε έλαμψε το ουράνιο τόξο στον Αρτοζήνο και στο Χαλασμένο Βουνό.





Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο ουρανός έγινε πεντακάθαρος και έδωσε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν την μαγευτική Πανσέληνο που ανέτειλε στον Αρτοζήνο και συντρόφεψε όλο το βράδυ τους μικρούς και μεγάλους ξενύχτηδες.






Την Δευτέρα 24 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος και  «τ’ Αγιαννιού του Ριγανά», λειτούργησε το μικρό εξωκλήσι  του Αγιάννη στο έμπα του χωριού. Αρκετοί  ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, αφού έκαναν και την πρωινή τους πεζοπορία μέχρι εκεί. Ακούραστος  λειτουργός όλων των ημερών ήταν  ο π. Θεοφύλακτος  καθώς  και οι ψάλτες που τον βοηθούσαν στο έργο του, ο Ιωάννης Σχίζας και Γεώργιος Τρουπής.
Οι προσκυνητές, μετά το τέλος της λειτουργίας,  στον περίβολο του ναού, αντάλλαξαν ευχές και  απόλαυσαν λουκουμάκια, κέρασμα του επιτρόπου Γεωργίου Τρουπή και δροσερό νερό από την Τρανή Βρύση.
Ακολουθούν  φωτογραφικά στιγμιότυπα από λειτουργία στον Αγιάννη.











































 Τρανή Βρύση



 Φλόμος ή "καλόγρια" κατά την τοπική ονομασία
Στην διαδρομή.....


Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου