Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση τιμής και μνήμης από τους Αρκάδες για την 192η Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς



Χορωδία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Διεύθυνση ο Σταύρος
        Μπερής. Στο πιάνο η Πόπη Μάλφα



Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας
εκ Σέρβου Γορτυνίας ορμώμενος

Οι Αρκάδες γιόρτασαν με λαμπρή εκδήλωση την 192η επέτειο της Άλωσης της Τριμπολιτσάς και απέδωσαν, στους προγόνους μας Επαναστάτες του 21, ελευθερωτές της πατρίδας και στον εμβληματικό ηγέτη Γέρο του Μωριά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,  υψίστη τιμή και ελάχιστο από το χρέος στην ιερή μνήμη τους.
Η απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση υπερέβη κάθε προσδοκία. Οργανώθηκε από κοινού από την «Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος», την «Παγγορτυνιακή Ένωση», την «Ένωση Τριπολιτών Αττικής», τον «Τεγεατικό Συνδέσμο» και το «Σύλλογο Λεβιδιωτών Αττικής» και  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου ε.έ. στην κατάμεστη από Αρκάδες, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του «Φιλολογικού Συλλόγου - Παρνασσός», στο κέντρο της Αθήνας.
Παραβρέθηκαν και πολλοί φίλοι της Αρκαδίας, τιμώντας τον εξ Αρκαδίας Eθνεγέρτη, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τον οποίο η ιστορία κατέταξε στο Πάνθεον των ημιθέων ηρώων.


 Ο Γέρος του Μωριά με το στρατήγημά του, το οποίο συνίστατο στην Άλωση της Τριπολιτσάς αμέσως στην αρχή του Ιερού Αγώνα, και η απόλυτη δικαίωσή του  αφού ήταν νικηφόρα η έκβαση του εγχειρήματος, κατέστησε εκείνη την Μεγάλη Νίκη και την πανωλεθρία  των κατακτητών, ακρογωνιαίο λίθο και ηθικό υπόβαθρο των αγωνιστών,  για την επικράτηση της  Επαναστάσεως
 και την Ελευθερία της πατρίδας.
Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 1821, όταν ελευθερώθηκε  η Τριπολιτσά μετά από την 5μηνη πολιορκία.
Χάρη στην στρατιωτική ιδιοφυία  και αποφασιστικότητα του Κολοκοτρώνη, χτυπήθηκε   η άξεστη Τουρκιά στην καρδιά.  Το φρόνημα των ραγιάδων αναπτερώθηκε, και θριαμβευτές συνέχισαν τον Αγώνα.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετιστήριους λόγους οι πρόεδροι των συνεργαζομένων  Φορέων και συνδιοργανωτών της λαμπρής εκδήλωσης , ενώ μεταξύ των ομιλητών, ο καλλίφωνος παπα-Χρήστος συνέδεε  αρμονικά τα όσα λέγονταν, με δημοτικά ηρωικά τραγούδια– κολοκοτρωνέικα- τα οποία ήσαν ύμνοι  στους ήρωες και στις ένδοξες νικηφόρες μάχες.
Ο ιερέας,  ο οποίος είναι γνωστός στο Πανελλήνιο, ως Ελληνομανής τραγουδιστής της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας, είναι  ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος, από το Περδικονέρι  Γορτυνίας, Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Κηφισιάς- Αμαρουσίου  και Ωρωπού.
Οι πρόεδροι αναφέρθηκαν στα επαναστατικά γεγονότα, επικεντρώνοντας το λόγο τους στα ηρωικά κατορθώματα τα οποία έλαβαν χώρα κυρίως στους τόπους καταγωγής των, συνδέοντάς τα με την Άλωση της Τριπολιτσάς, αποσκοπούντες έτσι δικαίως και εντέχνως στην γαλβάνιση του πατριωτικού φρονήματος, μέσα από εκεί, την περίλαμπρη αίθουσα εκδηλώσεων του «ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ».
Οι πρόεδροι αυτοί των Αρκαδικών Πατριωτικών Πολιτιστικών Σωματείων είναι: Της «Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος» ο Βασ. Γιαννακάκος, της «Παγγορτυνιακής Ένωσης» ο Παν. Πλέσσιας, του «Τεγεατικού Συνδέσμου» ο Βασ. Ψυχογυιός, της «Ένωσης Τριπολιτών Αττικής» ο Φώτης Τούντας και του «Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής» Ιωάν. Αποστολόπουλος.
Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήσαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών, Φώτης Τούντας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα υπό τον τίτλο «Κολοκοτρώνης και Άλωση της Τριπολιτσάς» και ο επίτιμος πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης (εκ Λαγκαδίων) Δρ. Ηλίας Γιαννικόπουλος, ο οποίος μίλησε για τους «Αρκάδες στην Άλωση της Τριπολιτσάς».
Και οι δύο ομιλητές απέδωσαν με ακρίβεια τα επαναστατικά γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν της Άλωσης, και είναι οι καθοριστικές νίκες των Ελλήνων επαναστατών, στο Λεβίδι, στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά, στη Γράνα…οι οποίες  προέγραψαν την επιτυχία της Άλωσης του τουρκοκρατούμενου κάστρου στο κέντρο του Μωριά.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί Αρκαδικοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του «Τεγεατικού Συνδέσμου». Φουστανελάδες λεβέντες και λυγερόκορμες κοπέλες με το χοροδιδάσκαλό τους Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, κατενθουσίασαν τον κόσμο ο οποίος τους επιδοκίμασε με χειροκρουσίες και με τα επιφωνήματα «μπράβο».
Η εκδήλωση έκλεισε με έντεχνα πατριωτικά άσματα από τη χορωδία του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή, ενώ στο πιάνο ήταν η Πόπη Μάλφα.
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχ/της π. Ιάκωβος Κανάκης, ο πρ. υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρ. υφυπ. Δημήτριος Κωστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, οι δήμαρχοι Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, Γλυφάδας Κων/νος Κόκκορης, Παπάγου–Χολαργού Βασ. Ξύδης, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου Τριπόλεως Χριστίνα Ζαμπαθά, ο πρ. γεν. γραμμ. του Υπ. Υγείας Γεώργιος Κατριβάνος, ο πρ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βαγγέλης Μαχαίρας, πρόεδροι και αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Αρκαδικών Συλλόγων της Αττικής, εκπρόσωποι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και πρώτα απ΄ όλους οι Αρκάδες και οι φίλοι της Αρκαδίας που συμμετείχαν και εδονούντο δόνηση πατριωτική.
 Την εκδήλωση διηύθυνε με επιτυχία ο υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Νικόλαος Τσιντής.
 

Ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλειος Γιαννακάκος


Ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης  Παναγιώτης Πλέσσιας


 Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών  Αττικής  Φώτης Τούντας


Ο Πρόεδρος του Τεγεατικού Συνδέσμου Βασίλειος Ψυχογυιός


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής Ιωανν. Αποστολόπουλος


Ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος τραγούδησε ηρωικά δημοτικά τραγούδια


Ο ομιλητής Δρ. Ηλίας Γιαννικόπουλος


Από αριστερά ο πρ. Υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην 
Δήμαρχος Παπάγου Ξύδης Βασίλειος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο τ. γεν γραμ. Υπ, Υγείας Γεώργιος Κατριβάνος και η Πρόεδρος ΝΠΔΔ του Δήμου Τριπόλεως Χριστίνα Ζαμπαθά


Σε πρώτο πλάνο στο μέσον ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος


Διακρίνονται στη τρίτη σειρά: Δεξιά ο ιστορικός ερευνητής Νίκος   
        Παπαγεωργίου, ο στρατηγός ε.α. και συγγραφέας Μαργιάς Πολύβιος   
        και η Ελευθερία Σχίζα


Από αριστερά ο Ευάγγελος  Γιαννικόπουλος, ο Ηλίας Γιαννικόπουλος
        και ο Χρήστος Δημητρόπουλος


Ο Πανοσιολογιώτατος π. Ιάκωβος και ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος


Χορευτικό του Τεγεατικού Συνδέσμου


Χορευτικό του Τεγεατικού Συνδέσμου. Το χορό σύρει ο  
        χοροδιδάσκαλος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου