Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το 3ο Παγγορτυνιακό Αντάμωμα στο Ίλιον


ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1- 105 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6932.30.50.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3ο ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στο Ίλιον από την Παγγορτυνιακή Ένωση το 3ο Παγγορτυνιακό Αντάμωμα, μια μουσική γιορτή αφιερωμένη στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι της επαρχίας μας, που μεγάλωσε και γαλούχησε γενιές και γενιές.
Κατά τη διάρκεια της προσέλευσης του κοινού προβλήθηκε  ντοκιμαντέρ για τη Γορτυνία, του σκηνοθέτη Σωτήρη Λαμπρόπουλου. Τους προσελθόντες καλωσόρισε η Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Μαρία Αγγελοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος.
Ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Πλέσσιας με τη σειρά του καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Χώρα που αφήνει να χαθούν οι παραδόσεις της είναι καταδικασμένη. Η παράδοση και οι ρίζες μας δεν είναι η ιστορία μας, η γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, αλλά και όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Παράδοση είναι να γνωρίζεις τα πάντα που σου έδωσε ο τόπος σου. Σε πείσμα, λοιπόν, της σημερινής αντιπαραδοσιακής εποχής αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την πολιτιστική – μουσική βραδιά. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μοχλό αντίστασης σε όσους ορέγονται ισοπέδωση των πάντων».

 
Ο κ.Πλέσσιας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον συμπατριώτη μας Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, που για άλλη μια φορά διέθεσε δωρεάν το χώρο και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τιμητική πλακέτα απενεμήθη στον κορυφαίο Έλληνα δεξιοτέχνη στο σαντούρι Νίκο Καρατάσο, που και φέτος πλαισίωσε την εκδήλωση. Παράλληλα αναμνηστικές πλακέτες δόθηκαν και στα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του διδάκτορα Κοινωνιολογίας της Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου δικηγόρου Δημήτρη Σταθακόπουλου για τη συμβολή των Γορτύνιων αγωνιστών στην  Άλωση της Τριπολιτσάς.
Για άλλη μια χρονιά χόρεψαν λεβέντικους χορούς τα χορευτικά συγκροτήματα των Πελοποννησίων Καματερού και Αρκάδων Ιλίου, ενώ ακολούθησε ελεύθερος χορός του κόσμου μέχρι αργά.
Στο μουσικό κομμάτι της βραδιάς συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι γνωστοί καλλιτέχνες (σε αλφαβητική σειρά): Αγγελακόπουλος Παναγιώτης, Δαλιάνη Σταυρούλα, Θεόφιλος Κολοτούρος, Διαμαντής Ρουμελιώτης, αλλά και ο πρωτ/ρος π.Χρήστος Κυριακόπουλος, καθώς και οι μουσικοί: Δαλιάνης Γιώργος, Δαλιάνης Χρήστος, Καρατάσος Νίκος, Κουτελιέρης Αντώνης, Νιάρχος Αντρέας και Σταματόπουλος Αλέκος.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης: ο Αρχιμ. π. Νεκτάριος Κιούλος, Προϊστάμενος Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΕΛ-ΛΑΣ, ο π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγ/λεως, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου Ιωαν. Χαραλαμπόπουλος, Νίκη Βομπιράκη και Γιώργος Λιόσης και οι Δημ. Σύμβουλοι Ιλίου Ιωάννης Βέργος και Γιώργος Κανελλόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Ηραίας Σταύρος Χριστόπουλος, οι επίτιμοι Πρόεδροι της Παγγορτυνιακής Κώστας Καλύβας και Χρήστος Δημητρόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων Γεώργ. Ζαραφέτας, οι πολιτευτές Παναγιώτης Καρβελάς και Γιώργος Παπαηλίου, το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. Μαρίνος Τσίρμπας, o Πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Κων/νος Πλαπούτας, καθώς και πολλοί Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Αρκαδικών και Γορτυνιακών Συλλόγων.

Φωτό: Βασίλης Κουτρουμάνος

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου