Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Βουνών- "Εσείς βουνά μου όμορφα..."

Η 11η Δεκεμβρίου  καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών, εδώ και μια δεκαετία(από το 2003) για να θυμίζει και να τονίζει την σπουδαία σημασία που έχει το βουνό για τον άνθρωπο και για όλο το οικοσύστημα.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών έχει θέμα: "Βουνά-Το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον". Προοπτική και τρόποι αειφόρου ανάπτυξης μέσα από τις ιδιαίτερες δυνατότητες που παρέχουν οι ορεινές περιοχές για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας και της φτώχειας. 
Τα βουνά  είναι ο τόπος ζωής των ανθρώπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, είναι οι δεξαμενές του νερού για όλους τους οργανισμούς, η πηγή του δασικού πλούτου και της κτηνοτροφία μας. Ομορφαίνουν το περιβάλλον, αποπνέουν ελευθερία, προσφέρουν δροσιά, υγεία και ευεξία όταν τα περπατήσεις...
Επ' ευκαιρία της σημερινής μέρας θα θυμηθούμε μερικά τραγούδια  από την παράδοση του λαού μας. Από τότε που ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού ζούσε στο βουνό και εξασκούσε εκεί όλη την οικονομική του δραστηριότητα, η δε ζωή του είχε απόλυτη σχέση με αυτό. Τα βουνά κατέχουν περίοπτη θέση στην δημοτική μουσική παράδοση. Συνδέονται με την ελευθερία, με αγώνες και επαναστάσεις, με την περηφάνια  και την λεβεντιά, με τον έρωτα και την ομορφιά.














































2 σχόλια: