Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

15η «Σύναξη Λογίων» στην Ανδρίτσαινα

Δ. Πρίγγουρης- Π. Δάγλαρη
(Συμμετείχαν πνευματικοί άνθρωποι
 από την Ολυμπία, τη Γορτυνία και την Τριφυλία)

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Χάρη στον επιτυχημένο συντονισμό τού πρώην διευθυντού της βιβλιοθήκης Ανδριτσαίνης και επιτίμου προέδρου τού Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων (Σ.Ι.Σ.) Δημήτρη (Μίμη) Πρίγγουρη, αλλά και την ουσιαστική συμβολή τού φιλοξενούντος Ηλείου δικηγόρου Στάθη Δάγλαρη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιουλίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων τού Λαογραφικού Μουσείου της Ανδρίτσαινας η  15η κατά σειρά «Σύναξη Λογίων». Πρόκειται για συνάθροιση  πνευματικών ανθρώπων οι οποίοι πραγματοποιούν διάφορες ενδιαφέρουσες ομιλίες.


 Η  ονομασία «Σύναξη Λογίων»,  καθιερώθηκε ευφυώς  από τον τοπικό τύπο  το 2000 οπότε έγινε πρώτη συνάντησή τους.  Έκτοτε με πρωτοβουλία του Μίμη Πρίγγουρη η σύναξη  επαναλαμβάνεται  κάθε χρόνο και  έτσι υπό την προεδρία αυτού τού εμπνευσμένου και ακάματου  πνευματικού ανθρώπου, το 15ετές συνεχές παρελθόν της, την ανήγαγε σε  άτυπο πνευματικό θεσμό της Ανδρίτσαινας. 
Στην φετινή Σύναξη συμμετείχαν πνευματικοί άνθρωποι από τις επαρχίες Ολυμπίας, Γορτυνίας και Τριφυλίας.
Στο άνοιγμα της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος Μίμης Πρίγγουρης και  στη συνέχεια  η Πέννυ Δάγλαρη η οποία επαξίως αντικατέστησε τον ασθενούντα πατέρα της Στάθη Δάγλαρη ο οποίος είχε αναλάβει τις υποχρεώσεις τού οικοδεσπότη τής φετινής Σύναξης. 
Ο λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες ομιλητές οι οποίοι ανέπτυξαν ελεύθερα τα διάφορα θέματά τους.




Β.Σχίζας
Πρώτος ομιλητής ήταν ο   Γορτύνιος από το χωριό Σέρβου, μέλος του Σ.Ι.Σ. Βασίλειος Σχίζας.
Η  ομιλία του είχε τίτλο:  «Κουβεντιάζοντας για τις παραδόσεις μας με τον υπέροχο Ανδριτσάνο Δημήτρη (Μίμη) Πρίγγουρη».
Στο μεταξύ ο Σερβαίος, και όπως έλεγαν ορισμένοι φίλοι εκεί στην Ανδρίτσαινα, «ο Σερβαίος από την «Ευρωπαϊκή Γορτυνία», έδραξε την ευκαιρία και πριν την ομιλία του  ανακοίνωσε στην πνευματική ομήγυρη το ευχάριστο γεγονός το οποίο έγινε σε Πανπελοποννησιακό Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού την ημέρα της Αγίας Παρασκευής (26-07-2014) από το Δήμο Γορτυνίας, στο συνοικισμό Σβόρνα (Καλονέρι) Λαγκαδίων, όπου το πρώτο βραβείο έλαβε ο ευρισκόμενος στη Σύναξη, Αντώνης Αγγελόπουλος.
Το τραγούδι είναι της τάβλας (τραπεζίτικο), ιστορικό το οποίο τραγούδαγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, «Καλά τρώμε και πίνουμε..»




 



Σ. Παρασκευόπουλος
Αμέσως μετά μίλησε ο πρόεδρος του Σ.Ι.Σ. Στάθης Παρασκευόπουλος με θέμα «Ο Αλφειός, το μεγάλο ποτάμι της Πελοποννήσου». Ο ομιλητής διεφάνει ότι επέλεξε αυτό το θέμα  αφού ο Αλφειός συνδέει την Αρκαδία με την Ηλεία, η δε ιστορία του από την εποχή του μύθου είναι συνυφασμένη με την περιοχή της Ανδρίτσαινας, της Αρκαδίας, της Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθως ο εξαίρετος λαογράφος και  μέλος του Σ.Ι.Σ.
Π. Γεωργακόπουλος
Παναγιώτης Γεωργακόπουλος μίλησε για τον «Σταμάτη Κατσουλομάτη», έναν ιδιαίτερου τύπου χωρικό περασμένων δεκαετιών. Ήταν μια αφήγηση τού ομιλητού  όπου παρατέθηκαν πολλά λαογραφικά στοιχεία, όπως εξάλλου πολλά στοιχεία τής παράδοσης, των παλιών συνηθειών και των επαγγελμάτων  που χάνονται ακούστηκαν και από τον πρώτο ομιλητή με τη μορφή διαλόγου που έγινε σε προγενέστερο χρόνο, μεταξύ τού προέδρου τής Σύναξης Μίμη Πρίγγουρη και του Βασιλείου Σχίζα.






   
Ε. Γιαννικόπουλος
Ο Ευάγγελος Γιαννικόπουλος, Ολύμπιος μεν στην καταγωγή
Θ. Αδαμόπουλος
σήμερα, πλην  συνεχώς,  σοφά πράτων  επαίρεται για την εκ της Αρχαίας Αρκαδίας μακρινή καταγωγή του, μέλος του Σ.Ι.Σ. και δ/ντής τής εφημερίδας «Πανολυμπιακή», μίλησε στη συνέχεια για την «Ιστορία της Αρκαδικής Φιγαλίας μέσα απ’ τα κείμενα των αρχαίων».
Ο πρόεδρος της Ταινιοθήκης Ελλάδος Θεόδωρος Αδαμόπουλος με δωρικόν ύφος αφηγήθηκε διηγήσεις τών προγόνων του «Θάνου Κωνσταντάκη (Θάνο)»  και «Θάνου Γαλάνη». Οι διηγήσεις ενείχαν στοιχεία λαογραφίας.





Α. Παναγούλιας
Το λόγο έλαβε ο Αγαθοκλής Παναγούλιας, μέλος τους Σ.Ι.Σ. ο
Λ. Καρνάρος
οποίος μίλησε για τις «Βουλευτικές Εκλογές του 1843», με τούς κομματάρχες, τις καλπονοθείες, τα ψέματα τών πολιτικών…και το πολύμηνο «μαγείρεμα» για να βγει το κατευθυνόμενο αποτέλεσμα.


 Στη συνέχεια ο Λεωνίδας Καρνάρος, μέλος του Σ.Ι.Σ. παρουσίασε το τευχίδιο με τίτλο «Παραδοσιακός γάμος της Ανδρίτσαινας». Πρόκειται για διασκευή τού θεάτρου σκιών της Αθηνάς Καλλιμάνη.






 
Π. Χαραλαμπόπουλος
Ο επίτιμος λυκειάρχης και μέλος τού Σ.Ι.Σ. Παναγιώτης
Π. Παπαζαφειρόπουλος
Χαραλαμπόπουλος μίλησε για την χειροτονία τού Πανάγου Παπαδόπουλου  (Παπαγεωργίου) η οποία τελέστηκε με επεισοδιακό τρόπο το 1863 στην Κυπαρισσία.
 
Ο Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, έκανε αναφορά στην «κρίση της εποχής μας και την κρίση κατά την αρχαιότητα». Ενθουσιώδης ο ομιλητής έλαβε μέρος στη Σύναξη για πρώτη φορά.









 

Α. Αγγελόπουλος
Αμέσως μετά ο ιστορικός ερευνητής Αντώνης Αγγελόπουλος,
Ι. Αντωνόπουλος
αναφέρθηκε στα 126 χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου τής Ανδίτσαινας και κατέληξε με συναισθηματική φόρτιση   στις «αναμνήσεις τής γυμνασιακής του ζωής» σ’ αυτό το ιστορικό Γυμνάσιο.

Ο Γορτύνιος, από την Καρύταινα, εκπαιδευτικός και μέλος τού Σ.Ι.Σ. Ιωάννης Αντωνόπουλος, μίλησε με καυστικό τρόπο για την αδρανή στάση όλων μας στα σοβαρά προβλήματα τής κοινωνίας μας τα οποία προέρχονται από την ηθική και οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.







 Τελευταίος των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος και ψυχή της Σύναξης Μίμης Πρίγγουρης.  Το θέμα της ομιλίας του ήταν παραπλήσιο με το θέμα που ανέπτυξε προηγουμένως ο Αντώνης Αγγελόπουλος και ο τίτλος ήταν «Θύμισες ενός παλιού κατοχικού μαθητή».  Ο Μίμης Πρίγγουρης εντυπωσίασε  με τον αφηγηματικό λόγο του, όπου εξιστόρησε τις δυσκολίες των κατοχικών γυμνασιακών σπουδών.

Κ. Βλάμης
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών  απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κώστας Βλάμης και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κα Πολυξένη Γιάχου, ενώ ο εκπαιδευτικός Πέτρος Παγώνης διένειμε δωρεάν το βιβλίο του «Ανδρίτσαινα, Μνήμες από το χτες στο φόντο τού σήμερα».
Ο Κώστας Βλάμης ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να εκδοθεί από το Σύλλογο το βιβλίο «Πνευματική Ηλεία».
 Η κα Γιάχου, εκπαιδευτικός,  απήγγειλε το ποίημα της «Μην κλάψεις» και εξέφρασε την επιθυμία – ευχή, να ήσαν εκεί οι μαθητές της για να άκουγαν τους ομιλητές. 
 
Στα περιθώρια της «Σύναξης» εκφράσθηκε προβληματισμός από κάποιους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα,  εξαιτίας αυτού τού  τελευταίου, μήπως δηλαδή η «Σύναξη Λογίων» αλλάξει την πολλή σοβαρή μορφή και κατεύθυνσή της και μετατραπεί σε «παιδική χαρά», όπως χαρακτηριστικά ακούστηκαν σχολιασμοί. Έστω και υποψία  αλλαγής κατεύθυνσης θα έχει διαλυτικά αποτελέσματα, θεωρουμένης τής μετατροπής, όπως αυτή προηγουμένως χαρακτηρίστηκε, πως θα είναι προς το χειρότερο! Ελέχθη μάλιστα ότι υπάρχει προηγούμενο σε άλλο φορέα.


 Στο μέσον η κα Αγγελική Πρίγγουρη και δεξιά (στο τέλος) η κόρη της Μελίνα με τον γιό της  Γιώργο και στο βάθος (με τα γυαλιά) ο σύζυγός της   Δημήτρης.



Από την αίθουσα. Στο μέσον η κα Κάκια Παρασκευοπούλου 



Ακολούθησε πλούσιο δείπνο σε κοσμική ταβέρνα της Ανδρίτσαινας, προσφορά του καλούμενου οικοδεσπότη, φέτος του Στάθη Δάγλαρη τον οποίο εκπροσώπησε η θυγατέρα του Πέννυ Δάγλαρη.
Στη διάρκεια του δείπνου, με προτροπή του Βασίλη Σχίζα ο πρωτεύσας στο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού, Αντώνης Αγγελόπουλος τραγούδησε το τραγούδι του Κολοκοτρώνη:

Καλά τρώμε και πίνουμε και λιανοτραγουδάμε,
δεν κάνουμε κ’ ένα καλό, καλό για την ψυχή μας;
-ο κόσμος φκιάνουν εκκλησιές, φκιάνουν και μοναστήρια,
- να πάμε να φυλάξουμε 'ς της Τρίχας το γεφύρι,
που θα πέραση ο βόιβοντας με τους αλυσωμένους
-να κόψουμε τους άλυσους να βγουν οι σκλαβωμένοι,
να βγει της χήρας το παιδί, π' άλλο παιδί δεν έχει,
π' αυτή το χει μονάκριβο 'ς τον κόσμο ξακουσμένο.

 Ο καλλίφωνος Αντώνης Αγγελόπουλος τραγούδησε το «Καλά τρώμε και πίνουμε…». Αριστερά ο Παν. Παπαζαφειρόπουλος και δεξιά ο Παν.Γεωργακόπουλος

Σημειώνουμε ότι την κριτική επιτροπή στον Πανπελοποννησιακό Διαγωνισμό της Γορτυνίας, αποτελούσαν επιστήμονες-ερευνητές τού  Κέντρου Λαογραφίας τής Ακαδημίας Αθηνών. 
Τέλος αξίζει να επισημανθούν δύο πράγματα. Πρώτα η οικογενειακή συμμετοχή τής οικογένειας Μίμη Πρίγγουρη για την επιτυχία της Σύναξης, με προσφορά  εκ μέρους τής συζύγου του κας Αγγελικής προς όλους τους συνδαιτυμόνες ενός παραδοσιακού εδέσματος (γαλόπιτας) και της κόρης του κας Μελίνας η οποία αφοσιώθηκε απολύτως στην εξυπηρέτηση όλων ώστε να μείνουν ευχαριστημένοι.

 Από αριστερά η κα Πέννυ Δάγλαρη, η κα Ελευθερία Σχίζα με τον γιό της Κων/νο και δεξιά η κα Μαρία Μπαζιώτη.

Το δεύτερο είναι πως η  «Σύναξη  Λογίων» δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια  από μέλη του Σ.Ι.Σ. και όλα τα χρόνια όπως και φέτος κατά κύριο λόγο οι ομιλητές είναι μέλη του Συνδέσμου στον οποίο προεδρεύει ο Στάθης Παρασκευόπουλος του  οποίου η επιτυχία προοιωνίζει ότι θα είναι ισόβιος πρόεδρος.
Η Σύναξη του 2015 πρόκειται να γίνει πάλι στην Ανδρίτσαινα με οικοδεσπότη τον Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλο και πρόεδρο, με αίτημα όλων το Μίμη Πρίγγουρη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου