Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Βιβλίο: Ελληνικά Υπομνήματα που αφορούν την Επανάσταση 1821-1827

 
Εφέτος είναι το έτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τιμούμε τους Αγωνιστές που θυσίασαν τα πάντα για ν' αναστηθεί η Ελλάδα και να δημιουργηθεί το νέο Ελληνικό Κράτος.
 
Από το περασμένο φθινόπωρο μαθαίνω λεπτομέρειες της Επανάστασης του 1821, διαβάζοντας το βιβλίο με τίτλο: “Ελληνικά Υπομνήματα, ήτοι Επιστολαί και διάφορα έγγραφα αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν από 1821 μέχρι 1827, συλλεγέντα μεν υπό του Υποστρατήγου Ιωάννου Θεοδ. Κολοκοτρώνη, εκδοθέντα υπό Χ. Ν. Φιλαδελφέως” το 1856.  
Έγινε επανατύπωση το 2011 από τις εκδόσεις “Καγιάφας -Στεμνίτσα Γορτυνίας Αρκαδίας” με έδρα την Κυπαρισσία.
 
Τα “Ελληνικά Υπομνήματα αφορώντα την Ελληνική Επανάσταση(1821-1827)" προέρχονται κυρίως από το αρχείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τα οποία επιμελήθηκε και παρέδωσε προς έκδοση ο γιος του Ιωάννης Κολοκοτρώνης, ο επονομαζόμενος Γενναίος, με την συνοπτική φράση: “Ταύτα παραδίδω ως απλήν ύλην ιστορικήν εις τους φλομούσους όσοι ποτέ επιχειρήσωσι να συντάξωσιν ιστορίαν της νέας Ελλάδος όσον ένεστιν αληθή και πιστήν.”
Δημοσιεύω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο, δηλ. τις επιστολές των Φιλικών και του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατά την προετοιμασία της Επανάστασης. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται στις επιστολές.
 

 
 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου