Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Επιστολή Κολοκοτρώνη στον αρχηγό της Τουρκικής φρουράς της Τριπολιτσάς μετά την ναυμαχία του Ναυαρίνου

Ο Κολοκοτρώνης, ως γενικός αχηγός των πελποννησιακών στρατευμάτων, ύστερα από την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνου και μεν τον “αέρα” του νικητή, έστειλε επιστολή στον Τούρκο φρούραρχο της Τριπολιτσάς, καλώντας τον ως  άνθρωπος και ως  στρατιωτικός, ν’ αποχωρήσει ειρηνικά από την πόλη, για ν’ αποφευχθεί  ένας ακόμα πόλεμος και η περαιτέρω αιματοχυσία, διαφορετικά είναι αναγκασμένος να τον πολιορκήσει. Προσθέτει δε ότι ο “ισχυρογνώμων Πασάς Σας (Ιμπραήμ) επεριορίσθη”.  



“Προς τον ενδοξότατον Κύριον Σουλεϊμάν Μπέην Αρχηγόν της εν Τριπολιτζά Τουρκικής φρουράς

Κύριε!

Τα τρανά δείγματα του αποφασιστικού μας τούτου αγώνος, καθ’ ον απεφασίσαμεν ή ν’ ανακτήσωμεν την ελευθερίαν μας , ή ν’ αποθάνωμεν, και η κατάθλιψις την οποίαν εναντίον πάσης της δικαιοσύνης και παντός ανθρωπίνου αισθήματος από σας δοκιμάζομεν προ τόσου καιρού, αυτά κατά θείαν βούλησιν εκίνησαν εις οίκτον τους δυνατούς του Χριστιανικού κόσμου, ώστε να μην υποφέρωσι πλέον την παράτασιν του πολέμου, και την χύσιν ανθρωπίνου αίματος, να υπερασπισθώσι τους αδικουμένους και να περιορίσωσι τους αδικούντας, διο ίδομεν προ μικρού εις την θάλασσαν μας, ηνωμένους και συμφώνους στόλους των τριων κραταιών δυνάμεων, της Αγγλίας, Γαλλίας, και Ρωσσίας, των οποίων της σταθεράς  αποφάσεως το αποτέλεσμα εφάνη πρώτον κατά την ογδόην του ενεστώτος εις τον λιμένα του Νεοκάστρου. Τουρκοαιγυπτιακός στόλος πλέον δεν υπάρχει, και τα μέτρα δια την ξηράν ελήφθησαν, και ο ισχυρογνώμων Πασάς Σας επεριορίσθη.
Ο κομιστής της παρούσης μου είναι εις από τους αυτόπτας του ειρημένου αξιολόγου θεάματος, δηλ. της τρομεράς εκείνης Ναυμαχίας και πυρπολήσεως του στόλου σας, δια τούτο επίτηδες τον στέλλω, να σας πληροφορήση δια να πιστεύσετε τους λόγους μου, τους οποίους κατά χρέος διπλούν και ως άνθρωπος δηλαδή, και ως διωρισμένος σπεύδω να σας είπω, και την σκληράν χύσιν ανθρωπίνων αιμάτων δεν επιθυμώ και παρά των Ναυάρχων των ειρημένων τριων συμμάχων κραταιών δυνάμεων και παρά του Αρχιστρατήγου διωρίσθην να σας δώσω δίοδον ελευθέραν, αν θελήσετε με καλήν θέλησιν να αναχωρήσετε αυτόθεν, ειδέ μη να συστήσω τον αποκλεισμόν σας.
Σας προσκαλώ λοιπόν να εξέλθετε αυτόθεν, και σας δίδω τον λόγον της τιμής και της εμπιστοσύνης μου, ότι θέλει σας δοθή δίοδος ασφαλής και ελευθέρα. Θελήσατε να ωφεληθήτε από την οποίαν σας παρουσιάζω ταύτην ευκαιρίαν, την οποίαν αν τώρα κατεφρονήσετε, όψεσθε, θέλετε ίσως την επιθυμήσει γλήγωρα και ανωφελώς και θέλετε μετανοήσει ακαίρως. Ούτως εγώ ευγήκα από το χρέος της φιλανθρωπίας και της τάξεως. Προσμένω την απόκρισιν σας κατά τάξιν (γνωρίζω, ότι είσθε τακτικός) και ή με τον ίδιον τούτον γραμματοκομιστήν ή με ένα εκ των αυτόθι ευρισκομένων Ελλήνων. Υποσημειούμαι.

Γενικόν στρατόπεδον της Πελοποννήσου Καρύταινα
27 Οκτωβρίου 1827
Ο Γενικός Αρχηγός Θ. Κολοκοτρώνης


Από τα Ελληνικά “Υπομνήματα” του Γενναίου Θ. Κολοκοτρώνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου