Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Η εικόνα που είχαν οι Βαυαροί για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

 

 
Η εικόνα που είχαν οι Βαυαροί για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, από την περιγραφή του Νικόλαου Δραγούμη στο έργο του “Ιστορικαί Αναμνήσεις”
“...ως άλλον κύκλωπα μονόφθαλμον…...σατανάν κερκοφόρον...”,
 “εγώ….πολύν κόπον κατέβαλλον ίνα πνίξω τον γέλωτα μου...”, λέει ο Νικόλαος Δραγούμης

 
Το γεγονός αναφέρεται κατά την άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο (1833).
“...Εν τοσούτω πλήθος Βαυαρών περικυκλώσαντες με ηρώτων περί Ελλάδος. Ο μεν επεθύμει να μάθη εάν ευρίσκοντο χειρόκτια, διότι ελησμόνησε ν’ αγοράση, ο δε εάν τα παράθυρα έχωσιν υέλους ή χαρτία λαδωμένα, ως έλεγεν ο στρατηγός Έϊδεκ, άλλος εάν υπάρχη φραγκικών ενδυμάτων ράπτης και τέταρτος εάν σφάζωσι κρέας βόειον, διότι ήτο συνειθισμένος να ζωογονήται καθ’ εκάστην δια ροφήματος. Τινές  δε και περί των εν Άργει με ηρώτησαν. Πάντες δ’ εν γένει, πιστεύοντες ότι ο Κολοκοτρώνης έμελλε ν’ αντιστή εις την καθίδρυσιν της βασιλικής εξουσίας και άλλον κύκλωπα μονόφθαλμον υπολαμβάνοντες ρώμην έχοντα ακαταμάχητον, ή σατανάν κερκοφόρον, δυνάμενον να πατάξη δια της ουράς σύμπασαν την βαυβαρικήν στρατιάν και να καταβυθίση εις τα βάθη του πόντου, κατείχοντο υπό φλογεράς επιθυμίας να μάθωσι τι περί αυτού. Τοσούτος δε τρόμος κατελάμβανε τους ανθρώπους εκείνους και μόνον το όνομα του πελοποννησίου στρατάρχου ακούοντας, ώστε ότε τρεις ημέρας μετά την άφιξιν του βασιλέως  απεστάλη παρ’ αυτού ο αξιωματικός Βιτάλης, όπως ζητήσας την άδειαν παρουσιασθή, οι αντιβασιλείς μετά  πολύωρον σύσκεψιν υπεξέφυγον την απάντησιν, ουδέ τον αγγελιαφόρον συγκατανεύσαντες να ίδωσιν.  
Εγώ δε, καί τοι απαντών εις τας ερωτήσεις, πολύν κόπον κατέβαλλον ίνα πνίξω τον γέλωτα μου. Αλλά, φοβούμενος  μη εκλάβωσι και εμέ άλλον Βεελζεβούλ, δεν ετόλμησα να είπω ότι πολλάκις και συνευωχήθην μετ’ εκείνου”.

Ο  Νικόλαος Δραγούμης ήταν πολιτικός, συγγραφέας, γραμματέας του Καποδίστρια και ανώτατος διοικητικός επί Όθωνα. 

 

Αλλά και οι Τούρκοι της Ασίας, όπως λέει ο Νικόλαος  Σπηλιάδης, είχαν την ίδια εικόνα “….Οι δε Τούρκοι έτρεμον ακούοντες το όνομα του, και εις την Ασίαν έλεγον ότι ο Κολοκοτρώνης είχεν ένα οφθαλμόν εις το μέτωπον (ως ο πολύφημος κύκλωψ), ήτο τεράστιος άνθρωπος, και δεν ήτο δυνατόν να τον νικήσωσι ποτέ...” 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου