Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου-Επιστολή Κολοκοτρώνη στις συμμαχικές δυνάμεις

(φωτο: Οι Έλληνες πανηγυρίζουν στο άκουσμα της είδησης για την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων (βρετανικών, γαλλικών και ρωσικών) έναντι του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στη ναυμαχία του Ναυαρίνου (8/20.10.1827). Στο φόντο ελληνικές αρχαιότητες.) Πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

 

 “Προς τους Ναυάρχους των τριων συμμάχων δυνάμεων
Εξοχώτατοι!


Ότε επληροφορήθημεν την αξιοθαύμαστον Ναυμαχίαν και πυρπόλησιν του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου, ήτις ησφάλισε και εβεβαίωσε την ευτυχίαν της επταετίαν αγωνιζομένης πατρίδος μας, δεν ευρέθην εις θέσιν δια να προσφέρω πάραυτα τας κοινάς εκ μέρους όλων των Πελοποννησίων ευχαριστήσεις και ευχάς, ως δείγμα του μεγάλου σεβασμού και της βαθυτάτης ευγνωμοσύνης μας προς την φιλανθρωποτάτην αυτών μεγαλειότητα των τριων συμμάχων, δια τας ευνοϊκάς και ευεργετικάς προς την Ελλάδα βουλάς των και δη και του θαυμασμού μας και της χαράς δια το ειρημένον αξιόλογον συμβάν, και την αρείτολμον γενναιότητα της εξοχότητος Σας, και των λοιπών υπό την οδηγίαν Σας Χριστιανών κατά των υπερηφάνων και βαρβάρων Ωθωμανών.
Οι Έλληνες άπαντες ευγνωμονούντες, ευχόμεθα προς τον Ύψιστον Θεόν, και υψόνομεν καθ’ εκάστην τας φωνάς μας εις τον Ουρανόν δια να φυλάττη τους ευεργέτας μας, και να χαρίζη συνεχώς παρομοίους θριάμβους της Χριστιανοσύνης κατά του Μουαμετισμού, και του πολιτισμού κατά της βαρβαρότητος, δια να απολαύσωμεν γλήγορα και ημείς όσα καιοι λοιποί Χριστιανοί της Ευρώπης απολαμβάνουσι καλά της ελευθερίας, του εξευγενισμού και πολιτισμού, των οποίων η φύσις δεν μας κατεδίκασε να είμεθα ανάξιοι, αλλ’ η κατάθλιψις πολυχρονίου τυραννίας μας απεστέρησε.
Σας παρακαλούμε Κύριοι! Να δεχθήτε τας ευχάς μας ταύτας εξ ονόματος όλων των Πελοποννησιακών όπλων και των λαών, και τα δείγματα της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού μας.
Όσον το κατ’ εμέ είμαι διωρισμένος παρά του Αρχιστρατήγου να κρατώ συσσωματωμένας όλας τας Πελοποννησιακάς δυνάμεις, και να διατελώ προς τα μεσημβρινά μέρη της Πελοποννήσου, εκπληρών τας διαταγάς ταύτας προθύμως, επιθυμώ να φανώ προθυμότατος και εις τους ορισμούς της υμετέρας εξοχότητος Κύριοι.

27 Οκτωβρίου 1827. Καρύταινα. Ο ταπεινός δούλος Σας
Γενικόν Στρατόπεδον Γενικός Αρχηγός Θ. Κολοκοτρώνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου