Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

                                
Τρίπολη 5 Ιουνίου 2010- Συμπεράσματα και εντυπώσεις
Η 5η Ιουνίου θεσπίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 15 Δεκεμβρίου 1972, ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον πρέπει να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Αυτή τη μέρα διάλεξε ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων(ΣΑΟΟ) και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αρκαδίας(ΤΕΔΚΑ) για να διοργανώσει την ημερίδα ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ-Μοχλός προστασίας και ήπιας ανάπτυξης. Παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή όλους τους ομιλητές που μας μετέφεραν τις εμπειρίες τους μέσα από την μεγάλου όγκου εθελοντική εργασία που προσέφεραν στη σήμανση των μονοπατιών και την ανάλυση των δυνατοτήτων ήπιας ανάπτυξης της Αρκαδίας. Θα ήθελα να εκθέσω τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εν λόγω ημερίδα.
 Η Αρκαδία που κάποτε ενέπνευσε το Αρκαδικό ιδεώδες και στις προηγούμενες δεκαετίες ήταν μια περιοχή καθυστερημένη ως προς την ανάπτυξη, τώρα λόγω αυτής της καθυστέρησης έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν και πάλι  τόπο του αρκαδικού ιδεώδους φτάνει να το φροντίσουν οι άνθρωποι της. Πως θα γίνει αυτό;


Με την εθελοντική εργασία ακούραστων ανθρώπων(βλέπε ΣΑΟΟ) που συνεργάζονται αρμονικά με φορείς που είναι «ανοικτόμυαλοι»(βλέπε ΤΕΔΚΑ) και παράγουν αποτελέσματα γρήγορα και σωστά. Αυτό έγινε στην προκειμένη περίπτωση και σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε από τον ΣΑΟΟ εντοπισμός, καθαρισμός και σηματοδότηση 186 χιλ. μονοπατιών στο Μαίναλο και με πολύ χαμηλό κόστος. Το συνολικό μήκος θα φτάσει τα 450 χιλ.
Τονίστηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου των αστικών κέντρων, που σκουριάζει το σώμα του είτε στην εργασία είτε στο σαλόνι του σπιτιού του και στερείται  η ψυχή του τα πλεονεκτήματα που χαρίζει η μάνα φύση, να εκδράμει στην ύπαιθρο αλλά να βρει χαραγμένα και ασφαλή μονοπάτια που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.
Το σύστημα μονοπατιών που σηματοδοτήθηκε αποτελεί ταυτόχρονα ένα δίκτυο προστασίας του δάσους του Μαινάλου και δίνει ώθηση για ήπια ανάπτυξη πολλών μικρών χωριών που ερημώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η ταινία μικρού μήκους «Τα μονοπάτια χθες και σήμερα», γυρισμένη από τα μέλη του ΣΑΟΟ, που παρακολουθήσαμε ήταν πολύ συγκινητική, γλαφυρή, νοσταλγική αλλά συγχρόνως πραγματική, αισιόδοξη και ελπιδοφόρα.
Ο κ. Τάκης Καραμάνης, ως Πρόεδρος του ΣΑΟΟ μίλησε  στο ακροατήριο για τη συνολική προσπάθεια του συλλόγου από το 1998 που ιδρύθηκε. Ο κ. Θανάσης Χωματάς ανάπτυξε το δίκτυο μονοπατιών στο Μαίναλο με ανάλογο χάρτη. Η κ. Μαρία Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα και Λίμνης Μούστου άγγιξε τον θεατή μιλώντας με πολλή ευαισθησία για την επαφή με τη φύση και την ανάγκη προστασία της. Ο κ. Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Ορειβατικού Ομίλου Σπάρτης, εξέθεσε πολλές από τις εμπειρίες του μέσα από τη ορειβατική δράση στον Ταΰγετο. Ο κ. Παναγιώτης Χαρμπής μετέφερε εμπειρίες από την σηματοδότηση των μονοπατιών του Μαινάλου. Ο κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, Πρόεδρος  της ΤΕΔΚΑ, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη διοργανωθείσα ημερίδα, συνεχάρη το ΔΣ του ΣΑΟΟ γι’ αυτό και ανανέωσε την υπόσχεση υποστήριξης στη δράση του συλλόγου. Είπε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσει πρόγραμμα διάνοιξης και σηματοδότησης μονοπατιών και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας με πρώτο το Φαράγγι της Γκούρας.
 Το Φαράγγι της Γκούρας, για όσους δεν γνωρίζουν, ξεκινά από τις παρυφές του βουνού Αρτοζήνος στην Ηραία  και συμβάλλει με το ποταμό Τουθόα ή Λαγκαδινό ρέμα στο Δήμο Τροπαίων. Εκατέρωθεν του φαραγγιού ευρίσκονται τα χωριά Σέρβου, Αράπηδες, Λυκούρεση, Ψάρι, Παλούμπα, Σαρακίνι, Λυσσαρέα, Όχθια, Αετορράχη, Κοκκινοράχη.
Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Ηραίας «Η ΓΚΟΥΡΑ» που δραστηριοποιείται στη κατεύθυνση ανάδειξης του Φαραγγιού της Γκούρας, ήταν καλεσμένος στην ημερίδα και παρακολούθησε τις εργασίες μέσω της γραμματέως του ομίλου προσθέτοντας έτσι πληροφορίες, γνώση και εμπειρία στα εργαλεία της  δράσης του.

Σημ. Ο χάρτης με τα μονοπάτια του Μαινάλου είναι σχεδιασμένος από το ΣΑΟΟ πάνω σε υπόβαθρο της ΓΥΣ, και εμπεριέχεται στο φυλλάδιο που κουκλοφόρησε. Τα τμήματα μονοπατιών που φέρουν τη λευκή γραμμή δίπλα είναι σηματοδοτημένα μέχρι τις 5/6/2010 και απομένει η σηματοδότηση των υπόλοιπων χαραγμένων τμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου