Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΤΑΞΙΔΙΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ- ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Χαλκιδική! Ας μιλήσουμε γι αυτό το υπέροχο τόπο!
Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος οικονομικής κρίσης με χιλιάδες προβλήματα. Το αγαπημένο μας ελληνικό καλοκαίρι έρχεται. Και πώς να μιλήσει κανείς για ταξίδια; Όσοι δεν μπορούν να τα πραγματοποιήσουν ας το κάνουν με το νου και τη ψυχή. Όμως, κάποιοι Έλληνες θα καταφέρουν να ταξιδέψουν και φέτος και η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές απ’ άκρου εις άκρο. Η Χαλκιδική, ευρέως γνωστή για τις παραλίες της και ως εκ τούτου για την τουριστική της κίνηση, είναι πολύ αγαπημένο μέρος για διακοπές από τους Βορειοελλαδίτες και όχι μόνο. Είχα την ευτυχία να βρεθώ πέρσι και ομολογουμένως είναι υπέροχο μέρος με πάμπολλες ομορφιές. Έχει καταπληκτικές, εξωτικές, αμμώδεις, ζαχαρένιες παραλίες με πολύχρωμα  καθαρά νερά είτε προτιμήσει κανείς τη καταπράσινη Κασσάνδρα είτε την ορεινή Σιθωνία είτε το πολύ ιδιαίτερο Άγιο Όρος.
Θα αναφέρω μερικά πανέμορφα χωριά με  παραλίες που έχουν και ωραία ονόματα: Σάνη, Σίβηρη, Σικιώνη, Κασάνδρεια, Άφυτος, στη χερσόνησο της Κασάνδρειας και Νικήτη, Τορώνη, Σάρτη, Βουρβουρού, Αρμενιστής, Καβουρότρυπες στη Σιθωνία. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στις ακρογιαλιές αλλά θα εστιάσω το θέμα μου στο μεγαλύτερο αξιοθέατο κατά τη γνώμη μου της Χαλκιδικής, το Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων της Ανθρωπολογικής Εταιρείας.. Είναι ένα σπουδαίο μουσείο για όλη την Ελλάδα και ο κάθε περιηγητής πρέπει να το επισκεφτεί. Σίγουρα είναι πιο ελκυστική η αναψυχή στις παραλίες αλλά και η επίσκεψη στο μουσείο των Πετραλώνων Χαλκιδικής είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Το Σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα της Χαλκιδικής, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 50 χιλ. και από τη πρωτεύουσα του νομού τον Πολύγυρο επίσης 50 χιλ..

 
Το σπήλαιο ανακαλύφτηκε τυχαία από κάτοικο της περιοχής το 1959 και οι έρευνες άρχισαν αργότερα από τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Άρη Πουλιανό, ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, που έφεραν στην επιφάνεια την ύπαρξη του Αρχανθρώπου(700.000 ετών), τα ίχνη της πρώτης  φωτιάς (700.000 ετών) και εκατοντάδες λίθινα και κοκάλινα εργαλεία. Στο εσωτερικό του σπηλαίου θαμπώνει κανείς από τα καλλιτεχνήματα της φύσης, τους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες που έχουν σχηματιστεί σε μια πορεία εκατομμυρίων ετών  και που ούτε ο πιο εμπνευσμένος καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε να φιλοτεχνήσει. Περισσότερο όμως μένει άφωνος με την ανακάλυψη των ενδείξεων ζωής πριν από εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με τα απολιθώματα που βρέθηκαν και το σαφές διάγραμμα των γεωλογικών στρωμάτων.   Ακριβώς δίπλα από το σπήλαιο βρίσκεται το Ανθρωπολογικό Μουσείο  της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος όπου εκτίθενται  σπουδαία ευρήματα από το σπήλαιο αλλά και από άλλες περιοχές.  Στην αίθουσα του μουσείου υπάρχει αναπαράσταση του χώρου που βρέθηκαν τα οστά και το κρανίο του Αρχανθρώπου.
Στην είσοδο του σπηλαίου είναι αναρτημένη η εξής επιγραφή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος που έχει ιδιαίτερη αξία και συμφωνούμε απόλυτα:
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί 9π.μ.-6μ.μ. και το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ και έχει ευγενικότατο ξεναγό. Για  λεπτομέρειες πατήστε στο σύνδεσμο:
  http://www.aee.gr/hellenic/6petrlona/petralona.html

Θέλοντας να μιλήσω για την παράδοση που είναι αγαπημένος μου τομέας δεν θα παραλείψω να αναφερθώ και στα ωραία  παραδοσιακά τραγούδια της Χαλκιδικής. Η καταπληκτική Ξανθίππη Καραθανάση, το καμάρι της Χαλκιδικής και όλης της Μακεδονίας, η τραγουδίστρια με τη γλυκιά, γάργαρη, κρυστάλλινη φωνή τραγουδάει  ένα παραδοσιακό τραγούδι της Χαλκιδικής που μου αρέσει ιδιαίτερα. Είναι το γαμήλιο τραγούδι:
Απάνω στη τριανταφυλλιά. Πατήστε εδώ για ακρόαση
  Από μένα, μια «Παλαιοελλαδίτισσα», είναι αφιερωμένο αυτό το τραγούδι και όλο το άρθρο στους φίλους που γνωρίσαμε στη Χαλκιδική και ειδικά στο φίλο της παραλίας της Σάνης που εξέφρασε τα παράπονα του για τους «Παλαιοελλαδίτες».Μας είπε επίσης ότι η Χαλκιδική δεν έχει  μόνο υπέροχες αμμουδιές αλλά έχει και ιστορία  με αγώνες και θυσίες  που δεν είναι γνωστά στο πολύ κόσμο. Έχει δίκιο.
Γι’ αυτό λοιπόν  προτείνω στους «Παλαιοελλαδίτες» την Χαλκιδική, ως επιλογή για διακοπές και  στους φίλους Βορειοελλαδίτες προτείνω να επισκεφτούν την Πελοπόννησο και ειδικά την Αρκαδία την πατρίδα μου όπου έχει σημαντικά αξιοθέατα, ιστορικές πόλεις και χωριά, αξιόλογα μουσεία, υπέροχα βουνά και παραλίες.
φωτό: Δειλινό στη παραλία της Σάνης με τα φιλικά χελωνάκια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου