Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η εξόρμηση του Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ" στον Αρτοζήνο


Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ» τη Κυριακή 20 Μαΐου 2012 πραγματοποίησε εκδρομή  στο βουνό Αρτοζήνος της Γορτυνίας. Τελέστηκε παράκληση και αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη  Θεοφύλακτο  υπέρ υγείας των ποιμένων, των ορειβατών και των μελών του Ομίλου. Συμμετείχαν λίγα μέλη και φίλοι, κυρίως από το χωριό Σέρβου, ένθερμοι οπαδοί της φύσης, του βουνού και της εξοχής. Υπήρξε ωραία ατμόσφαιρα ανάμεσα στους εκδρομείς με χιούμορ, γέλια και καλή διάθεση, μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον και λαμπερή λιακάδα ύστερα από μια εβδομάδα ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων.
Παρέστησαν από το Δ.Σ.: Μαρίνα Διαμαντοπούλου, γραμματέας και αντιδήμαρχος του Δήμου Γορτυνίας, Γιάννης Ν. Βέργος, μέλος του Δ.Σ. και  δημοτικός σύμβουλος Ιλίου, Δήμητρα Χειμώνα-Τσαντίλη μέλος, Δημήτρης Μαρκόπουλος αναπληρωματικό μέλος.
Στην ανοικτή πρόσκληση του Ομίλου για συμμετοχή στην εκδρομή ανταποκρίθηκε ο Σύνδεσμος Σερβαίων αφού παρέστη ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Σχίζας, ο γραμματέας Μαρίνος Ρουσιάς και το μέλος Νικόλαος Σχίζας. Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σέρβου Γιάννης Ρουσιάς.










  


Οι εκδρομείς έκαναν πεζοπορία πάνω στον Αρτοζήνο σε μια πανεύκολη διαδρομή. 
Οι περισσότεροι ήταν μεγάλης ηλικίας, είχαν πολλά χρόνια να βρεθούν εκεί και δεν άργησαν να ζωντανέψουν οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, τότε που δούλευαν στα χωράφια του οροπεδίου του Αρτοζήνου. Διηγήθηκαν  πολλές ιστορίες από τη δύσκολη ζωή που έζησαν εκεί. Αναπόλησαν και δάκρυσαν.





Συζήτησαν για το παλιό χωριό Αρτοζήνος που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1750 ή 1770. Οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό και βασάνισαν τους κατοίκους μέχρι θανάτου αφού τους υποχρέωσαν να αλωνίζουν αγκάθια και τριβόλια στο αλώνι της Κορωνιώτισσας.  Βρίσκει κανείς ακόμα υπολείμματα ερειπίων, θεμέλια σπιτιών, οστά κ.α. Ήταν ένα μεγάλο χωριό με μεγάλη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.  




Άλλωστε και το πλήθος των εκκλησιών πάνω στον Αρτοζήνο είναι σημαντική μαρτυρία. Ο Άγιος Δημήτριος και ο  Άγιος Κωνσταντίνος που καταστράφηκαν επί Τουρκοκρατίας και ανοικοδομήθηκαν το 1953 ο πρώτος με δαπάνη και φροντίδα της οικογένειας Παναγιώτη Τσαντίλη και ο δεύτερος το 1999 με φροντίδα της οικογένειας Δημητρίου Τσαντίλη.   
Ο Προφήτης Ηλίας στη κορυφή του βουνού που μέχρι τη δεκαετία του ’80 ήταν σε καλή κατάσταση αφού σωζόταν ο σκελετός, δυστυχώς τώρα είναι ένας σωρός από πέτρες.  Οι Αγιάννηδες  και οι Αγιώργηδες, υπάρχουν πλέον μόνο ως τοποθεσίες που οφείλουν το όνομα τους στην ύπαρξη κατεστραμμένων εκκλησιών.
Το βουνό Αρτοζήνος είναι συνδεδεμένο με τη μυθολογία(άρτος Ζηνός), τη νεώτερη ιστορία αλλά και την πρόσφατη αγροτική ζωή κυρίως των Σερβαίων.










Με τις αναμνήσεις και τη συζήτηση των ιστορικών γεγονότων της περιοχής ολοκληρώθηκε και η πεζοπορία επιστρέφοντας στη πηγή του Αγιοδημήτρη.
Όλοι μαζί σε μια παρέα, καθισμένοι στις πέτρες και στα χορτάρια  απολαύσαμε τα φαγητά που φέραμε από το σπίτι,  φιλεύοντας αλλήλους. Ύστερα από το φαγητό  η διασκέδαση συνεχίστηκε με τραγούδι.





 Και μια έκπληξη! Η Αθανασία Γκούτη-Χειμώνα ξεχωριστό ταλέντο στο σφύριγμα, έκανε αναπαράσταση με κελαηδήσματα πουλιών και διάφορα σφυρίγματα του τσέλιγκα. Ήταν κάτι που το είχε μάθει από παιδάκι στο χωριό Αράπηδες όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Όλη η παρέα θαύμασε το ταλέντο της. 


Στο βίντεο που ακολουθεί με εικόνες από τον Αρτοζήνο, τα κελαηδήσματα των πουλιών και τ' άλλα σφυρίγματα αναπαριστά η κ. Αθανασία. Μπράβο της!
Την ευχαριστώ πολύ για αυτό το δώρο που μας έκανε!




Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο από την εκδρομή

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η εκδρομή, εξαιρετικό και το βιντεάκι! Πάντα ψηλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ πολύ! Νάμαστε όλοι καλά και νάχουμε όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H παρέα και οι εξορμήσεις της κλέβουν τις εντυπώσεις!
    Υγεία και πάντα κέφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευρυτάνα Ιχνηλάτη ευχαριστούμε! Καλές περιηγήσεις στη φύση και στην Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή