Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο εορτασμός της Επετείου της Επανάστασης στην Ηραία

Ο Δήμος Γορτυνίας και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας  (ΔΗΚΕΓ) πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.
Το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού Παλούμπα Γορτυνίας έγινε η εκδήλωση με θέμα: "Η Γορτυνία της Επανάστασης και οι προοπτικές του σήμερα"


 

Tο προεδρείο απετέλεσαν:
-Παναγιώτης Μητρόπουλος, Αντιδήμαρχος Γορτυνίας
-Αγλαΐα Αρχοντίδου, αρχαιολόγος
-Παναγιώτης Ηλιόπουλος, δρ. φιλοσοφίας, διδάσκων Παν/μίου Πελοποννήσου Πρόεδρος Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας -και Αγωνιστές»
-Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου, πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές».
Οι εισηγητές  ανέπτυξαν τα θέματα των ομιλιών τους σύμφωνα με το πρόγραμμα:
-«Η προσφορά της Γορτυνίας στον Αγώνα του 1821»
Ομιλητής: Ηλίας Γιαννικόπουλος, δικηγόρος-διδάκτωρ Παν/μίου Εδιμβούργου
-«Η σημασία και ο ρόλος του Δημοτικού Τραγουδιού από την Επανάσταση έως σήμερα» Ομιλήτρια: Φαίη Ηλιοπούλου, καθηγήτρια μουσικής Β/θμιας Εκ/σης-Απόφοιτος Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών
-«Ηραία-Λενικό, δύο ανεξερεύνητες αρχαίες πόλεις»
Ομιλήτρια: Ευθυμία Γκίνη-Κουτσοπούλου, φιλόλογος, Πρόεδρος Αδελφότητας Παλουμπαίων
-«Η σύνδεση του πιστοποιημένου μονοπατιού του Μαινάλου με την Αρχαία Ολυμπία μέσω Ηραίας –Προοπτική ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» Ομιλητής: Ιωάννης Λαγός, οικονομολόγος-σύμβουλος Επιχειρήσεων.






















Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Γορτυνίας οι αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος και κ. Γεώργιος Ξυνής, ο  πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Αγωνιστών Κων/νος Πλαπούτας, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί κάτοικοι.
 
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Αδελφότητα Παλουμπαίων και η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης "Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές". Η Αδελφότητα Παλουμπαίων παρέθεσε πλούσιο μπουφέ με σπιτικά φαγητά, για όλους τους παρευρισκόμενους.



Την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, ο εορτασμός περιλάμβανε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και  Δοξολογίας στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλούμπα, ομιλία με ιστορική αναδρομή από τον κ. Αλέξανδρο Λιακόπουλο, ταμία της  Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» και  στην συνέχεια απόδοση Τιμών στο Ηρώο με την Προτομή του Δημητράκη Πλαπούτα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους  της Πολιτείας,  της Δημοτικής Αρχής, του Στρατού, της Αστυνομίας,  και των άλλων τοπικών φορέων.
Κατόπιν έγινε μετάβαση στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι) και συγκεκριμένα στη θέση «Αλώνι Καληντέρη» όπου είχε κηρυχτεί η Επανάσταση. Τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, δρ. φιλοσοφίας διδάσκοντα στο Παν/μιο Πελοποννήσου και  έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αγωνιστών.
Χαιρετισμό απηύθυναν στους συγκεντρωμένους, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσσης,  που έλκει την καταγωγή του  από το χωριό Αγιονέρι και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις ο ταξίαρχος Νικόλαος Παναγόπουλος διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, ο επισμηναγός Δημήτρης Νικήτας εκπρόσωπος της 124 ΠΒΕ, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Διοικητής του Α.Τ. Δημητσάνας κ. Βασίλειος Τσούκας.
Επίσης παρίσταντο οι αντιδήμαρχοι, κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος και κ. Γεώργιος Ξυνής, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Παλούμπα και Λουτρών Ηραίας κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος και κ. Γεώργιος Κολιόπουλος καθώς και πολλοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιονεριτών κ. Γεώργιος Καλιντέρης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πολλοί κάτοικοι.
 Η εκδήλωση, έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών με τους ήχους παραδοσιακών ιστορικών τραγουδιών, από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας.

Γραφείο Τύπου


ΠΑΛΟΥΜΠΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
































 ΑΓΙΟΝΕΡΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ























 
























 









 Επιστροφή στο χωριό Παλούμπα και επίσκεψη στον Πύργο Πλαπούτα που αποκαθίσταται με έργο που είναι σε εξέλιξη.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου