Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Οι Γιορτές Πέτρας 2018 στα Λαγκάδια Γορτυνίας

 Αναδημοσίευση από http://www.anthitispetras.gr
Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των φετινών Γιορτών που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, είναι η αρχή της συνεργασίας που ακολούθησαν με προσήλωση τα Άνθη της Πέτρας και η οποία οδήγησε σε συνέργειες υψηλού συμβολισμού, αλλά κυρίως υψηλής σημασίας. Η επιλογή της συμμετοχής στην ομάδα των εκπαιδευτών πέραν των Λαγκαδινών, και μαστόρων από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, αναδεικνύει την ενότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και την αναγκαιότητα της προστασίας της. Η ενότητα αυτή αποδεικνύεται από πολλά χτισμένα παραδείγματα σε παραδοσιακούς οικισμούς και από μαρτυρίες μαστόρων με πιο χαρακτηριστικές αυτές που εμπεριέχονται στα σημειώματα του Χρήστου Γαρδίκα, τα οποία έχουν παραδοθεί στα Άνθη της Πέτρας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παράλληλη διοργάνωση του 1ου Θερινού Σχολείου για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ από τις 28 Ιουλίου ως τις 5 Αυγούστου  στη Δημητσάνα. Η συνεργασία αυτή δεν εξαντλείται στις κοινές τελετές έναρξης και λήξης (Λαγκάδια και Δημητσάνα αντιστοίχως), αλλά και στην εφαπτόμενη θεματολογία, αφού η ίδια η τέχνη της πέτρας στην άυλη μορφή της αποτελεί βασικό τμήμα αυτής της κληρονομιάς.
 
Ένα σημαντικό βήμα για τη σύμπραξη με άλλους φορείς ήταν η παραγωγή και η παρουσίαση από το Θρακικό Θέατρο Σκιών ενός έργου με θέμα του Λαγκαδινούς μαστόρους. Στην πρόσκληση των Ανθέων ανταποκρίθηκαν ιδιαιτέρως θετικά ο Δήμος Γορτυνίας, ο Δήμος Τρίπολης, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και ο Σύλλογος Μυγδαλιωτών Αθήνας με αποτέλεσμα το έργο αυτό να παρουσιαστεί σε 10 χωριά της Αρκαδίας μέσα στον Αύγουστο.
 
Το πλέγμα αυτών των πρωτοβουλιών υποστηρίχθηκε ενεργά τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Γορτυνίας. Ως πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι, η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί έναν οδικό χάρτη για το πώς συνέργειες φορέων μπορούν να κεφαλαιοποιούν το σύνολο των πολιτιστικών αγαθών μιας ευρύτερης περιοχής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου