Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Έκθεση ιστορικών κειμηλίων στον Πύργο Πλαπούτα

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) θα φιλοξενήσουν στον «ΠΥΡΓΟ ΠΛΑΠΟΥΤΑ», στην ιστορική οικία του Στρατηγού της Επανάστασης Δημητράκη Πλαπούτα, που βρίσκεται στην Τοπ. Κοινότητα Παλούμπα, την Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων από την συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη.
Περισσότερα από 600 αυθεντικά εκθέματα με αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό θα κοσμήσουν τον Πύργο Πλαπούτα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται παλαιότυπα από τον 15ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, παλιές ελληνικές φορεσιές και άρματα της Επανάστασης του 1821.
Καλούνται οι κάτοικοι αλλά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες της Γορτυνίας, να επισκεφτούν τον Πύργο Πλαπούτα για να θαυμάσουν από κοντά την ιστορική οικία του στρατηγού και τα θαυμάσια ιστορικά κειμήλια της συλλογής του κ. Χρήστου Κατσαμπάνη που ο ίδιος με  προθυμία και χαρά θα τους ξεναγήσει. Να σημειώσουμε ότι η Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές φιλοξενούμενη από δήμους και άλλους φορείς.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 28 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2018
Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10.30 π.μ. – 3.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, ώρα 12.30 μ.μ. με το εξής πρόγραμμα:
-Αγιασμός
-Χαιρετισμοί Δημάρχου και Επισήμων
-Ομιλία με θέμα: «Η προετοιμασία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821 στην Αρκαδία», από τον κ. Γεώργιο Πραχαλιά, Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές»
-Ξενάγηση στα εκθέματα
Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα παραβρεθούν Απόδημοι Αρκάδες, σύνεδροι του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων, που θα διεξαχθεί στην Αρκαδία, κατά το διάστημα 23-28 Ιουλίου 2018.
Θα ακολουθήσει γεύμα φιλοξενίας.

Παράλληλα με την έκθεση αλλά και μετά τη λήξης της, στον Πύργο Πλαπούτα θα πραγματοποιηθούν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ  28/7/2018 ΕΩΣ 20/8/2018

- 1/08/2018 «Καλέμια – Παλάσκες... και στου Παλούμπα»  από την κ. Γαβρήλου Μαρία.
- 3/08/2018 ώρα 4:30 μ.μ. - 7:30 μ.μ. Επίσκεψη του 1ου Θερινού Σχολείου και του  εργαστηρίου της Πέτρας από τα «Άνθη της Πέτρας». Ομιλίες:
«Τα όπλα της Επανάστασης»  από την  κ.  Γαβρήλου  Μαρία
«Πυργόσπιτα στην Αρκαδία» από τον Αλέξανδρο Π. Θανόπουλο
- 10/08/2018 ώρα 8:30 μ.μ. προβολή  ντοκιμαντέρ από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών.
- 13/08/2018, ώρα 8:00 μ.μ, συναυλία με την  ορχήστρα του μουσικού και στιχουργού Τάκη Κωνσταντακόπουλου,  αναδρομή στο ελληνικό διαχρονικό τραγούδι-αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο.
- 14/8/2018, ώρα 10.30 π.μ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με την δύναμη του νερού» με την κ. Ήρα Παπαδοπούλου Τοπικ. Διαχειρίστρια του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ

Ο Πύργος  Πλαπούτα θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 28/07/2018  έως τις 20/08/2018.

Το σύνολο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του Δήμου Γορτυνίας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές»  και της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας.

Δελτίο Τύπου
Δήμος Γορτυνίας/ΔΗΚΕΓ


3 σχόλια:

  1. Κυρια Μαρινα ειναι πραγματικα μια υπεροχη εκδηλωση.θα ηθελα να ρωτησω αν ανημερα της Παναγιας τον Αυγουστο ο πυργος θα ειναι ανοικτος και το ωραριο του.
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόγραμμα εκδηλώσεων Στεμνίτσας, Δημητσανας κλπ θα μπορούσατε να αναρτήσετε; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυσχιδείς οι ιστορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στον όμορφο τόπο σας.
    Καλό και δημιουργικό Αύγουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή