Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Προκήρυξη 45ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας


Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), στο πλαίσιο των ενεργειών που κάνουν για την ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού, θα οργανώσουν και φέτος, τον 45ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, ώρα 8:30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας.




Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Ευρωπαικού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού όπου είχε υποβληθεί αίτηση του Δήμου Γορτυνίας.
Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον


Ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής ιδρύθηκε το 1973 από τον λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα, τον επονομαζόμενο Στρατολάτη, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής και της μεγάλης εμποροπανήγυρης που αποτελούσε σημαντικό γεγονός για εκείνη την εποχή.
Δημιούργησε ένα βήμα έκφρασης της λαϊκής μουσικής παράδοσης, ένα βήμα στους ερασιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές να δείξουν το ταλέντο τους και μια εστία αναμμένη που κρατά το τραγούδι της παράδοσης μας ζωντανό.
Πρόκειται για μία διοργάνωση η οποία επί σαράντα πέντε συναπτά έτη προσελκύει το ενδιαφέρον των ασχολουμένων με το δημοτικό τραγούδι και δικαιωματικά ανήκει πλέον στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μή επαγγελματίες:
α) ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, (μπορούν να λάβουν μέρος και πολυφωνικά συγκροτήματα αλλά αποκλείονται οι χορωδίες),
β) μουσικούς, σολίστες παραδοσιακών οργάνων και μουσικά σύνολα (ζυγιές, κομπανίες κ.λ.π.). Οι μουσικοί (σολίστες) μπορούν να συνοδεύονται και από άλλα όργανα, είτε της δικής τους επιλογής, είτε από την ορχήστρα του Διαγωνισμού (Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλόπουλος).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για τη συμμετοχή ανηλίκων είναι απαραίτητη η άδεια του κηδεμόνα σε έντυπη υπεύθυνη δήλωση.
Στην Προκριματική Φάση του Διαγωνισμού, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμμετέχουν με τρία κομμάτια δημοτικής μουσικής ενώ όσοι προκριθούν στην τελική φάση θα διαγωνισθούν με ένα μόνο κομμάτι που θα επιλέξει η Κριτική Επιτροπή.
ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ
Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με ένα μόνο μουσικό κομμάτι.
Τα τραγούδια, ή τα ενόργανα κομμάτια που θα παρουσιάσουν οι διαγωνιζόμενοι πρέπει απαραιτήτως να προέρχονται από το ρεπερτόριο της ανώνυμης λαϊκής δημιουργίας, δηλαδή να είναι γνήσια παραδοσιακά και όχι διασκευές ή νεώτερες δημοτικοφανείς συνθέσεις.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ταχυδρομικά στον Δήμο Γορτυνίας, Δημητσάνα Αρκαδίας, Τ.Κ. 22007 ή στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Γορτυνίας, Τρόπαια, Τ.Κ. 22008, μέχρι την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 και με την ένδειξη ΓΙΑ ΤΟΝ 45ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ή στα e-mail του Δήμου μας grammateia@gortynia.gov.gr και koinof@gortynia.gov.gr μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 ή αυτοπροσώπως στα γραφεία του Δήμου Γορτυνίας στα Λαγκάδια (πρώην ΚΕΠ Λαγκαδίων) μέχρι το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:30 π. μ. τα εξής:

1. Τη σχετική αίτηση συμμετοχής στο οποίο θα αναγράφονται τα προσωπικά τους στοιχεία και πληροφορίες για τα κομμάτια με τα οποία θα διαγωνιστούν.
2. Μια έντυπη υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται ρητά ότι αποδέχονται όλους τους όρους της προκήρυξης, ότι το έργο με το οποίο διαγωνίζονται είναι προϊόν της ανώνυμης δημιουργίας (παραδοσιακό) και συνεπώς ελεύθερο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και απαιτήσεων τρίτων. Επίσης ότι αποδέχονται την έκδοσή του σε δίσκο ακτίνας (cd) και ότι εκχωρούν στο Δήμο Γορτυνίας την άδεια για την ραδιοφωνική, τηλεοπτική και πάσης άλλης φύσεως εκμετάλλευσή του.
3. Ένα δίσκο ακτίνας (cd) στα οποία θα έχουν ηχογραφήσει τα τρία (3) κομμάτια με τα οποία θα διαγωνιστούν στην προκριματική φάση (προαιρετικά).
Επίσημη ένδειξη εμπρόθεσμης αποστολής των συμμετοχών αποτελεί η σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή η παραλαβή τους από το Πρωτόκολλο του Δήμου Γορτυνίας.
Έντυπα αιτήσεων, προκηρύξεις και όλο το πληροφοριακό υλικό μπορείτε να το βρείτε σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Γορτυνίας καθώς και στο internet, στις ιστοσελίδες του δήμου www.facebook.com/DiscoverGortynia, www.gortynia.gov.gr, και καθώς και σε άλλες ιστοσελίδες της Αρκαδίας.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε ν’ απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2797022700, 2795360330, fax: 2797024401, 2795031855

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Τα αποτελέσματα του 45ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, θα εκδώσει και θα ανακοινώσει τριμελής κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους ερευνητές και μουσικολόγους του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Κριτική Επιτροπή στην Προκριματική Φάση του Διαγωνισμού θα ακούσει όλους τους υποψήφιους και θα επιλέξει απ’ αυτούς κατά την κρίση της, τις καλύτερες συμμετοχές για την Τελική Φάση του Διαγωνισμού. Η προκριματική φάση θα γίνει στα Λαγκάδια Γορτυνίας, το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο του πρώην ΚΕΠ Λαγκαδίων.
Για οποιοδήποτε θέμα ανακύψει και δεν ρυθμίζεται στον παρόντα κανονισμό θα αποφασίσει η Επιτροπή κατά πλειοψηφία.
Την μουσική επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση του 45ο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής έχει ο μουσικός και ερευνητής Κωνσταντίνος Παυλόπουλος
ΒΡΑΒΕΙΑ
Θεσπίζονται συνολικά τρία (3) βραβεία και κατανέμονται ως εξής:
1. Bραβείο καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών.
(συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00€, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€).
2. Βραβείο καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες.
(συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00 €, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€).
3. Bραβείο καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου.
(συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00 €, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€).
Η ανακοίνωση και η απονομή των βραβείων θα γίνουν μετά το τέλος του διαγωνισμού.
Οι καλύτερες ερμηνείες και εκτελέσεις θα εκδοθούν σε δίσκο ακτίνας (cd) με την φροντίδα του Δήμου Γορτυνίας.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας

Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου