Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Παραμονές της άλωσης της Τριπολιτσάς -Οι φούρνοι ετοίμαζαν διαρκώς ψωμί

 Ο Φωτάκος, αγωνιστής και γραμματέας του Κολοκοτρώνη, που έζησε την πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς (23-9-1821) αντικρούοντας τα γραφόμενα του Τρικούπη, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε έξω από τα τείχη της Τριπολιτσάς, λίγες μέρες πριν την είσοδο των Ελλήνων, σχετικά με την τροφοδοσία των πολιορκητών αλλά και των εξερχομένων Τούρκων αμάχων και Αρβανιτών:
“….το στρατόπεδον είχε πλήθος τροφών κατά την τάξιν του, διότι η Εφορία είχε φροντίσει, περί τούτου, και από τους 7 φούρνους τας τελευταίας ημέρας ήρχοντο εις το στρατόπεδον της Καρύταινας κατά την ακόλουθον διαταγήν της Εφορίας υπέρ τας 7.000 ταϊνια*.

 

 Ιδού η διαταγή 

Αδελφοί πρόκριτοι και επιστάται των φούρνων  Πιάνας, Αλωνίσταινας, Βυτίνας, Μαγουλιάνων, κλπ.
Με το να άρχισαν οι Τούρκοι γυναικόπαιδα και εβγαίνουν, μάλιστα σήμερον θα έβγουν και οι Αρβανίται όλοι (και τούτο λέγει δια να τους βιάση) στοχασθήτε πόσον ψωμί χρειάζεται. 

Δια τούτο τώρα εις το ύστερον να δείξετε γαϊρέτι* να φέρη ο κάθε φούρνος από χίλια ταϊνια την κάθε ημέραν και περισσότερα για τέσσαρες πέντε ημέραις. Προσέχετε όμως μην δείξετε αμέλειαν εις τούτο και δεν έλθουν τα ταϊνια ως άνωθεν ότι στοχασθήτε το κακόν……

 

 


Τη 20 Σεπτεμβρίου(1821) Άγιος Βλάσσης

Οι Αδελφοί 

Kανέλλος Δελιγιάννης
Σπήλιος Κουλάς
Δημητράκης Παπαγιαννόπουλος
Γεώργιος Δημητρακόπουλος

*ταϊνια= συσσίτια
*γαϊρέτι=προθυμία, ζήλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου