Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Επανάσταση 1821-Διασκέδαση στα στρατόπεδα

 

Έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870-1934). Αναφέρεται σε διασκέδαση στο στρατόπεδο του Κολοκοτρώνη

  Τραγουδώντας, παίζοντας  φλογέρα, κάνοντας αθλητικά παιχνίδια και αγώνες,  χορεύοντας….
ανάμεσα στις μεγάλες μάχες.
Γράφει ο Ιωάννης Φιλήμων:
“….Τας ώρας της αεργίας διασκέδαζον, οι μεν ανώτεροι κυβεύοντας, οι δε στρατιώται τραγωδούντες, ή αυλούντες, ή δισκεύοντες, ή σφαιρίζοντες, ή πηδώντες, ή παλαίοντες, ή εν περιστάσει δειναίς κυάμοις μαντευόμενοι, ή τον πυρρίχην (λειβαδίτικον) συνηθέστερον και τον όρμον (συρτόν χορόν) σπανιώτερον ορχούμενοι. Ο διαπρέπων τω δίσκω, τη πάλη, ή τω πηδήματι, ανευφημείτο παρά πάντων, τον δε’ αποτυγχάνοντα δηκτικαί συνόδευον ειρωνείαι.

 


Ωραίον ήτο το θέαμα της συνδιαιτήσεως αξιωματικών και στρατιωτών, δι ής εκρατύνοντο οι δεσμοί της αμοιβαίας αγάπης και πίστεως, και ευάρεστον λίαν άκουσμα των ηρωικών ασμάτων, παλαιοτέρων και νεωτέρων, υπέρ της πατρίδος. Αυτά ήσαν η διάχυσις όλων απέναντι των τοσούτων ταλαιπωριών, η διδασκαλία του καθήκοντος εκάστου, η έμπνευσις προς ανδραγαθίας και το θάρρος προς τους κινδύνους. Οι καλώς τραγωδούντες τα τοιαύτα εθεωρούντο ως άλλοι Ολυμπιόδωροι και Δάμονες των αρχαίων.
Η ευκρασία και το καρτερικόν του Έλληνος στρατιώτου ωφείλετο ου μόνον εις την εκ γενετής σκληραγωγίαν, αλλά και εις την εκουσίαν αποχήν από αυτών έτι των αθωοτέρων της ζωής αναπαύσεων.  Μάλιστα δε εκυρίευσε παρά τοις πολλοίς η προληπτική μεν, εξόχως διατηρουμένη υπό των άλλοτε κλεπτών, αλλ’ ηθικωτάτη και λίαν σωτήριος ιδέα, ότι η βολίς του εχθρικού πυροβόλου διώκει τον τα σαρκικά διώκοντα. Εντεύθεν ο σωφρονών ελογίζετο απαθής προς τας εκ χειρός βολάς”.

 

 Έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870-1934). Αναφέρεται σε διασκέδαση στο κλέφτικο λημέρι του Κατσαντώνη, κατά την προεπαναστατική περίοδο

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου