Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Εορταστικές εκδηλώσεις στο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα Γορτυνίας

Εικόνες από την επίσκεψη μας, σήμερα Κυριακή 17 Μαΐου 2015, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που βρίσκεται στην περιοχή «Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη» στην Δημητσάνα Γορτυνίας, το οποίο συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαΐου 2015.
Ο εορτασμός περιλάμβανε αναβίωση της νεροτριβής με την βοήθεια της παραδοσιακής οικογένειας νεροτριβιάρηδων Π. Δρακόπουλου από το Βυζίκι Γορτυνίας και έκθεση υφαντών από την Δημητσάνα και τις γύρω περιοχές της οποίας την παρουσίαση είχε η Δρ. Λαογραφίας κ. Νάντια Μαχά. Μεγάλο και σημαντικό μέρος των υφαντών παραχωρήθηκε ευγενικά  από την λαογραφική συλλογή της Δημόσιας  Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας.

 
 Την εκδήλωση υποστήριξε ο Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας που συμμετείχε στα πλυσίματα της νεροτριβής, παρουσίασε πολιτιστικά δρώμενα και πρόσφερε κεράσματα. Την επιμέλεια της διοργάνωσης είχε η υπεύθυνη του μουσείου κ. Ήρα Παπαδοπούλου.
Πάρα πολλοί επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και ξένοι τουρίστες πέρασαν από το μουσείο με ελεύθερη είσοδο λόγω του εορτασμού και είχαν την ευκαιρία να πάρουν γνώσεις, εμπειρία και προ πάντων ν’ απολαύσουν όμορφες στιγμές σ’ ένα ειδυλλιακό μέρος.


 Η νεροτριβή

 







 Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Υδροκίνησης, με τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Δημητσάνας κ. Χαράλαμπο Μπαξεβάνο.



 Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Υδροκίνησης, με τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Δημητσάνας κ. Χαράλαμπο Μπαξεβάνο και την διευθύντρια του μουσείου κ. Ήρα Παπαδοπούλου.



 Παραδοσιακά υφαντά ρούχα και χαλιά που προσφέρθηκαν από οικογένειες της Δημητσάνας και των γύρω χωριών αλλά και από την Ιστορική Βιβλιοθήκη Δημητσάνας.













 Παραδοσιακές κάπες από κατσικίσιο μαλί .


 Υφαντά δισάκια και πάντα με βουκολικό θέμα


 Μετά το πλύσιμο, έξω από την νεροτριβή ο Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας τραγούδησε και χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια.

















Εκτός από την νεροτριβή στο μουσείο εκτίθενται: μπαρουτόμυλος, νερόμυλος, βυρσοδεψεία, ρακοκάζανο, κ.λ.π. Επίσης υπάρχει αίθουσα πολιτισμού όπου συνεχώς πραγματοποιούνται ποικίλλες εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές,προβολές ταινιών, λαογραφικές, εργαστήρια κατασκευών, κ.ά)  


Από το κεφαλάρι το νερό πέφτει από ψηλά και κινεί την νεροτριβή, τον νερόμυλο, τον μπαρουτόμυλο, κ.λ.π.


 Πάνω από το χώρο του μουσείου είναι το κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη με τον τεράστιο πλάτανο, ένα από τα μνημεία της φύσης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου