Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Βαλσαμόχορτο

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Εγκαίνια πρώτου ελληνικού πιστοποιημένου μονοπατιού στην Γορτυνία


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Γορτυνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και οι εθελοντές του μονοπατιού του Μαινάλου / “Menalon Trail”, σας καλούν να συμμετάσχετε στο τριήμερο πεζοπορικών και εορταστικών εκδηλώσεων 30, 31/5 και 1/6/2015.
Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

 
Σάββατο 30/05/2015
Λαγκάδια 17.00-21.00 : Ημερίδα της Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με θέμα : Ανάδειξη Πολιτισμικού Τοπίου Γορτυνίας με αφορμή το δίκτυο των μονοπατιών της (βλέπε αναλυτικό πρόγραμμα), 21.30 Ζωντανή μουσική βραδιά στην πλατεία Ηρώων.
Στεμνίτσα : Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας και Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας ανοικτά 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00.(Το απόγευμα θα παρουσιαστεί στη σχολή αρχαία τεχνική κατασκευής κοσμημάτων).
Βαλτεσινίκο : 3ήμερο Έκθεσης Ξυλογλυπτικών (30 /5/2015 έως 1/6/2015) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Βαλτεσινίκου.
Βυτίνα : κατά την διάρκεια του 3ημέρου στη Βυτίνα θα είναι ανοικτό το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία και το Μουσείο Μελιού στο Τριανταφυλλίδειο όπου θα υπάρχει έκθεση λαϊκής τέχνης από τον Όμιλο Κυριών Βυτίνας.
Ζυγοβίστι 21.00 : Μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με συγκρότημα έντεχνης λαϊκής τέχνης.
Κυριακή 31/05/2015
Στεμνίτσα 11.00 : Εγκαίνια μονοπατιού (δοξολογία,ομιλίες), 12.00 έναρξη πεζοπορίας Στεμνίτσα – Φιλοσόφου (3 ώρες και με λεωφορείο στη Δημητσάνα) ή Στεμνίτσα – Φιλοσόφου – Δημητσάνα (5 ώρες) 12.00 δημοτικοί χοροί στην πλατεία της Στεμνίτσας από το χορευτικό της Βυτίνας. Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας ανοικτά 10.00 – 14.00.
Ελάτη 11.00 : Αγιασμός μονοπατιού και έναρξη πεζοπορίας Ελάτη – Βυτίνα 1.30′ (μέχρι κεντρικό δρόμο και μετά με λεωφορείο στη Βυτίνα) ή 2.45′ μέχρι Βυτίνα (εύκολη διαδρομή δίπλα στον Μυλάοντα, προτεινόμενη για οικογένειες με μικρά παιδιά). Αφήνετε το αυτοκίνητό σας στη Βυτίνα και με το λεωφορείο του Δήμου πάτε δωρεάν στην Ελάτη (δρομολόγιο κάθε μισή ώρα). Στον τερματισμό της διαδρομής στα αλώνια της Βυτίνας, οι πεζοπόροι θα απολαύσουν κέρασμα σε βουκολικό σκηνικό από τα παλιά, υπό τους ήχους φλογέρας και παραδοσιακής μουσικής.
Βαλτεσινίκο 11.00 : Ποδηλατάδα Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια. ( συμπληρώστε φόρμα συμμετοχής/ πρόγραμμα )
Μαγούλιανα 11.00 : Τοξοβολία στα αλώνια Μαγουλιάνων, 12.00 στον Πλάτανο με το ροκ συγκρότημα «KICKED OUT OF THE WEDDING» και συγχρόνως παρουσίαση φυτών και βοτάνων του Μαινάλου.
Βαλτεσινίκο 18:00 : Ομιλία για την ξυλογλυπτική παραδοσιακή τέχνη του Βαλτεσινίκου– απονομή επαίνων στους αποφοίτους της παλιάς Σχολής που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά η ερασιτεχνικά με την ξυλογλυπτική Τέχνη καθώς και τους αυτοδίδακτους ξυλογλύπτες.
Λαγκάδια 17.30 : Πεζοπορία από Λαγκάδια στη θέση Γκριλάς (0.45′). Αναπαράσταση αμμοληψίας με παραδοσιακό τρόπο και ομιλία με θέμα «Τα δομικά υλικά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική» από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Κίνησης Πολιτών ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ και πολιτικό μηχανικό Γιώργο Κατσιούφη. Μετά την ομιλία και με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δημιουργία της κίνησης θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στους περιπατητές.
Βυτίνα 20.30 : Προβολή του ιστορικού δημιουργίας του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού πεζοπορίας στην Ελλάδα στην πλατεία της Βυτίνας.
Νυμφασία 22.00 : Πανηγύρι με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική και χορούς στην Νυμφασία.
Δημητσάνα 21.30 : Παραδοσιακό γλέντι με την δημοτική ορχήστρα του Τάσου Μορφωνιού στο κέντρο του χωριού.
Δευτέρα 01/06/2015
Στεμνίτσα : Πρωινή πεζοπορία Στεμνίτσα – Αγία Παρασκευή (1 ώρα), και εκκλησιασμός στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, τοπικό γλέντι.
Λαγκάδια 11.00 : Προσφορά εδεσμάτων από τους τοπικούς επαγγελματίες στην πλατεία Ηρώων μετά μουσικής.

Το Menalon Trail είναι μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία που διατρέχει το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τα δυτικά ανάγλυφα του Μαινάλου, την κοιλάδα Μυλάοντα ποταμού και τα ΝΑ Γορτυνιακά Βουνά. Η διαδρομή αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και περνά από τους οικισμούς Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια, ενεργοποιώντας ολόκληρη την τουριστική υποδομή και τις υπηρεσίες της Γορτυνίας. Διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης τόσο της πεζοπορίας στη Γορτυνία, όσο και της ίδιας της Γορτυνίας.
Τόσο ο σχεδιασμός και η οργάνωση της διαδρομής, όσο και η γενικότερη υποδομή που την πλαισιώνει ακολουθούν τα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας (ERA), που συγκεντρώνει 33 εθνικές ομοσπονδίες ευρωπαϊκών κρατών και απευθύνεται σε 3.000.000 μέλη. Αφού αξιολογήθηκε με βάση 41 μετρητικά, ποιοτικά και τεχνικά κριτήρια, το Menalon Trail έλαβε πιστοποιητικό επάρκειας ως ένα από τα Μονοπάτια Κορυφαίας Ποιότητας (Leading Quality Trails – Best of Europe) και προτείνεται πλέον από την ERA στους ευρωπαίους πεζοπόρους ως μια συνεκτική, ενδιαφέρουσα και ασφαλής ορεινή περιπέτεια. Tο Menalon Trail είναι το 8ο ευρωπαϊκό μονοπάτι που θα πάρει αυτήν τη σημαντική κατοχύρωση ποιότητας και ασφάλειας.
Η διαδρομή βασίζεται σε τμήματα του δικτύου μονοπατιών που σχεδίασε και σηματοδότησε ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ), τα οποία οργανώθηκαν σε μια νέα σειριακή δομή και σηματοδοτήθηκαν συστηματικά από μια μεγάλη ομάδα εθελοντών της Ανατ. Γορτυνίας και τη συμμετοχή του ΣΑΟΟ. Στο σχεδιασμό και την παραγωγή των πινακίδων ενημέρωσης και προσανατολισμού συνέβαλε καθοριστικά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τη χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη. Τη χαρτογράφηση της περιοχής, την κατασκευή των web και mobile εφαρμογών, καθώς και το ειδικό λογισμικό σχεδίασης των πινακίδων προσανατολισμού ανέλαβε η AnaDigit. Όλη η προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από τοπικά ιδρύματα, φορείς και χορηγούς και στηρίχθηκε από το Δήμο Γορτυνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτική - και πάλι- η φωτογραφία της προμετωπίδας του blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, .......προσέχω την φάτσα της σελίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή