Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΦΩΤΗΣ ΔΑΡΑΣ Αγωνιστής του 21 από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας (1795-1869)

Ο υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη Φωτάκος στο βιβλίο του «Πελοποννήσιοι Αγωνιστές του 1821», επιλέγει και τον Φώτη Ντάρα και γράψει: “Κατήγετο εκ του χωρίου Σέρβου. Παρακολουθών δε τον στρατηγόν Δ. Πλαπούταν εχρησίμευσε και ως γραμματικός και ως στρατιωτικός. Οι συγγενείς του και οι συγχώριοί του ήσαν πάντοτε μαζί του εις τους πολέμους, η δε οικογένειά του εστάθη χρήσιμος εν αρχή της επαναστάσεως”.


Άρθρο του ιστοριοδίφη Νίκου  Παπαγεωργίου στην ιστοσελίδα servou.gr :
“Ο Φώτης Ντάρας ή Νταρόπουλος, που επί το λογιότερο το επώνυμο εξελίχτηκε σε Δάρας, όπως και τόσα άλλα, καταγόταν από τους «Ντρέδες» της Τριφυλίας, την ανυπότακτη αυτή φυλή των ορθόδοξων Χριστιανών……
Γιος του Δημήτρη και εγγονός του φοβερού Μάρκου Ντάρα, ο Γιαννάκης (Κασιδογιαννάκης) Ντάρας, (προφανώς θα είχε προσβληθεί από την δερματοπάθεια «Αχώρ», κασίδα, και έτσι να προήλθε το «Κασιδογιαννάκης»), γενάρχης των Σερβαίων Νταραίων και όχι μόνο μετά τη διασπορά τουs.
Είναι ο ίδιος που κυνηγημένος 20ετής ύστερα από τον φόνο Τούρκου στου Μελιγαλά, αναγκάστηκε να καταφύγει στο απρόσιτο Σέρβου και να περιθάλψει αργότερα τον από την ίδια αιτία φθάσαντα στη Γορτυνία Κόλια Πλαπούτα. 


Παιδιά του Γιαννάκη, ο Γιώργης, στη συνέχεια ιερέας και αγωνιστής κατά το 1821, και ο Αναγνώστης που παντρεύτηκε μία κόρη του Κόλια Πλαπούτα και απέκτησε και τον Φώτη Ντάρα. Τόσο ο γενάρχης των Σερβαίων Νταραίων Γιαννάκης που έκτισε την πρώτη, παρά την απαγόρευση από τον δυνάστη κατακτητή εκκλησία, όσο και οι απόγονοί του προσέφεραν πολλά στην υπόθεση της ελευθερίας μας. Διακρίθηκε όμως περισσότερο ο Φώτης και αυτή είναι η αιτία της προτιμήσεως.

Ο Φώτης Ντάρας, στον οποίο είναι αφιερωμένη η παρούσα σύντομη αναφορά, γεννήθηκε στου Σέρβου περί το1795  και είχε γιούς τον Δημήτρη ή Δημητριό μεγαλέμπορο του δεύτερου μισού του 19 αι. στην Πάτρα και κτίτορα του περικαλλούς Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής στου Σέρβου, όπως αναγράφει στο υπέρθυρο η εντοιχισμένη πλάκα το 1872. Επίσης είχε γιούς τον Γιώργη που σκοτώθηκε από κυνηγητικό όπλο στο «Φωταΐικο» σπίτι στου Σέρβου χωρίς να αφήσει απογόνους.
Επί πλέον μία από τις θυγατέρες του, την Ελένη, έλαβε ως σύζυγο ο Ασ. Καφετζής, Δήμαρχος Ηραίας από μεγάλη οικογένεια Αγωνιστών της περιοχής.
 

Με λεπτομέρειες η ζωή του Φώτη Δάρα εδώ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου