Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Παιδομάζωμα και Γενίτσαροι κατά την Τουρκοκρατία

Χρόνια και χρόνια οι Τούρκοι  με το απάνθρωπο “παιδομάζωμα” στρατολογούσαν με τη βία τα μικρά χριστιανόπουλα και σχημάτιζαν μ’ αυτά, τα φοβερά τάγματα των Γενιτσάρων.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης επί Σελήμ του Α΄, κάθε δυο χρόνια οι Τούρκοι γύριζαν τα χωριά και της πολιτείες της μεγάλης Αυτοκρατορίας και με τους καταλόγους των παιδιών που γεννιόντουσαν, μάζευαν τα αγόρια από 6 έως 14 χρονών με τη βία, που μαζί με τη θρησκεία τους έχαναν  και πατρίδα και γονείς και γλώσσα.  Τα έκαναν φανατικούς Τούρκους  και αποτελούσαν τον πιο άγριο τουρκικό στρατό που τρόμαζε και τον ίδιο τον Σουλτάνο.
Από το 1632 καταργήθηκε το παιδομάζωμα και ο στρατός των Γενιτσάρων  αποτελείτο αποκλειστικά από Τούρκους. Σιγά-σιγά όμως οι Γενίτσαροι έγιναν μισητοί και σ’ αυτούς ακόμα τους Τούρκους που στα 1862 ξεσπασε άγρια καταδίωξη εναντίον τους(φωτό από το διαδίκτυο).

Για το θέμα αυτό μιλάει και το παρακάτω δημοτικό τραγούδι της Γορτυνίας, από το εξαιρετικό μουσικό λεύκωμα «Ο ΜΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 21» με ιστορικά δημοτικά τραγούδια, των μουσικών που ερευνούν και υπηρετούν την παράδοση, του Κώστα Παυλόπουλου και του Γιάννη Παυλόπουλου. Έκδοση 2011. Παίζουν οι μουσικοί : Κώστας Γιαννακόπουλος κλαρίνο, Γιάννης Παυλόπουλος βιολί, Βασίλης Σμάνης λαούτο-τραγούδι, Ουρανία Λαμπροπούλου σαντούρι, Μανούσος Κλαπάκης νταούλι. 


“Φέγγε και, φεγγαράκι μου, φέγγε και χαμήλωνε
για να σε ρωτήσουμε 

δυο παιδιά που χάσαμε
μην είδες που τα πιάσανε;
Στη Τουρκιά τα πιάσανε
Τούρκοι τα ξετάζανε
ούλη μέρα στο ζυγό
το βράδυ στον κρεμασμό:
-Ρε παιδιά ρωμιόπουλα
γίνεστε Τουρκόπουλα
να χαρείτε τη Τουρκιά
Τουρκοπούλες με φλουριά”


 
 
 
Από το ίδιο έργο "Ο ΜΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 21" και το επόμενο τραγούδι "Το μάθατε τι έγινε"
Το τραγούδι αναφέρεται στο παιδομάζωμα στην περιοχή του Ανεμοδουρίου της Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Παίζουν οι μουσικοί: Ηλίας Πλαστήρας κλαρίνο, Γιάννης  Παυλόπουλος βιολί, Στέλλα Βαλάση σαντούρι, Βασίλης Σμάνης λαούτο, Γιάννης Γευγελής νταούλι. Τραγουδά ο Κώστας Παυλόπουλος, ο Γιάννης Παυλόπουλος και χορωδία.

“Το μάθατε τι έγινε κάτου στ’ Ανεμοδούρι
που πήρε ο Λύγκος το παιδί απ’ την ποδιά της μάνας;
Χίλιοι τον παν από μπροστά και δυο χιλιάδες πίσω
κι από κοντά και η μάνα του, κοντά παρακαλιώντας:
-Ανάθεμα σε βασιλιά κι εσύ κυρά σουλτάνα
που πήρες το παιδάκι μου γενίτσαρο τον κάνεις”. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου