Πρόκριτοι και οπλαρχηγοί από το Βαλτεσινίκο και γενικότερα από την περιοχή Κλείτορος της Επαρχίας Καρύταινας (μετέπειτα επαρχίας Γορτυνίας)
Από το έργο του Φωτάκου, αγωνιστή, υπασπιστή και γραμματέα του Κολοκοτρώνη "Βίοι Πελοποννησίων Ανδρών" :
"ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ
Ήτον από τον Βαλτεσινίκον. Εχρημάτισεν εις Τουρκικήν πολιτικήν υπηρεσίαν προ της επαναστάσεως, πλησίον του διερμηνέως του Πασά της Πελοποννήσου. Εφυλακίσθη και αυτός εντός της Τριπολιτσάς, μετά δε την άλωσιν διωρίσθη μέλος της εφορείας Καρυταίνης. Κατόπιν δε η Κυβέρνησις ενεπιστεύθη εις αυτόν τα πολεμοφόδια, δια να τα μοιράζῃ εις τα στρατόπεδα κατ᾿ αναλογίαν και κατ᾿ ανάγκην. Ετιμάτο δε και ηγαπάτο από όλους δια την ευθύτητα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ
Ούτος ήτον από τον Βαλτεσινίκον και εγένετο επίσημος καπετάνιος δια την παλαιάν καταγωγήν του, διοτι ήτο κλέφτης από τον πατέρα του. Υπηρέτησε παντού και εις όλας τας μάχας, έως ότου έπεσε μαχόμενος εις την μάχην των Τρικόρφων επί του Ιμβραήμ πασά.
ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ούτος κατήγετο από τον Βαλτεσινίκον. Επανελθών δε έξωθεν εις την Πελοπόννησον ήτον ενθουσιώδης καὶ δημοκρατικώτατος, διότι δὲν ήθελε την αριστοκρατίαν. Είναι εις εξ εκείνων, οι οποίοι έκαμον την οχλαγωγίαν εις τα Βέρβαινα κατά τας πρώτας ημέρας της ελεύσεως του Υψηλάντη, ότε οι προύχοντες Πελοποννήσιοι δεν εσυμφώνουν και δεν ήθελον να δώσουν την απόλυτον εξουσίαν προς τον Πρίγκηπα, ως ήθελε, δια να διοική και διαθέτῃ ελευθέρως τα του πολέμου και τα πολιτικά πράγματα. Γενομένης δε της οχλαγωγίας από τον Παπαγιαννόπουλον και από άλλους πολλούς συντρόφους του, ολίγον έλειψε ν᾿ ανοίξη ο πόλεμος και να σκοτώσουν τους προκρίτους της Πελοποννήσου, οι οποίοι τότε ήσαν όλοι εκεί εις τα Βέρβαινα δια την υποδοχήν του Πρίγκηπος.
Αλλ᾿ ο Θ. Κολοκοτρώνης έσβυσεν αυτό το κακόν τότε με πολλήν επιτηδειότητα, διότι έγεινε σύντροφος του πλήθους, ετέθη αρχηγός του, και εζήτησεν από αυτούς να του υποσχεθούν ότι θα ησυχάσουν δια να τους κάμη μίαν ομιλίαν και μετά ταύτα ό,τι αποφασίσουν θέλει τους είναι βοηθός. Αφού του υπεσχέθησαν ότι θα τον ακούσουν, τους ετράβηξεν ολίγον ξέμακρα από το χωρίον, τους ωμίλησε, τους έφερε διάφορα παραδείγματα της εποχής και βασίμους λόγους, και επί τέλους τους είπεν, ότι και αυτός επιθυμεί τον σκοτωμόν αυτών, αλλά να τον βεβαιώσουν τι θέλει ειπεί ο κόσμος και οι χριστιανοί βασιλείς της Ευρώπης· θα το επαινέσουν αυτό, ή θα το κατηγορήσουν; Βέβαια είπεν, αυτοί θα είπουν, ότι οι Έλληνες δεν επαναστάτησαν να σκοτώσουν τους Τούρκους, ως τυράννους των, αλλὰ σκοτόνωνται μεταξύ των, και σκοτώνουν τους ανωτέρους των και δεν είναι άξιοι ελευθερίας.
Εκ των λόγων τούτων οι συναθροισθέντες επείσθησαν και διελύθησαν...".
Μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών |
Ο λόγιος Τάκης Κανδηλώρος αναφέρει στο έργο του “Η Γορτυνία”, έκδοση 1898:
“...Εκ Βαλτεσινίκου ήσαν ο εν Αλεξανδρεία έμπορος Σωτήρος Παπαγιαννόπουλος, ελθών τον Δεκέμβριον του 1818 εις Τρίπολιν, ο Σπυρίδων Ζαντές και ο γέρων Κάππος Πανάγος Παναγούλιας, όστις απεβίωσε μικρόν προ του αγώνος λέγων εις τα τέκνα του, ότι ελυπείτο, διότι δεν ήτο τριακοντούτης δια να πολεμήση και ίδη την πατρίδαν ελευθέραν...”
(φωτο: τσολιάς με τ' άρματα του)
Εκ Βαλτεσινίκου προεστοί ο Παν. Κωνσταντόπουλος, Ανγ. Ντινόπουλος, Χαρ. Καλογιάννης, Γ. Μπαλόγιαννης και ο Γέρων Παν. Γκριμούτης, ο επί Τουρκοκρατίας παρά τω Βεζύρη διωρισμένος Αναγν. Λογιώτατος, όστις εφυλακίσθη μετά των ομήρων και ο Προκοπής Λογιώτατος, όστις ήτο εγγράμματος και εθυσίασε πολλά.
Των όπλων δε ο Χρ. Παναγούλιας και Αναγν. Παπαδημητρακόπουλος και φονευθέντων τούτων εν Τρικόρφοις, ο Κ. Φράγγος ή Οικονομόπουλος, ο Γ. Κούνας και τα τέκνα του κλέπτου Π. Παναγούλια Γεώργιος και Κανέλλος. Εκ Κων/λεως ήλθον και τα τέκνα του Σπύρου Ζαντέ Ανάστος και Διονύσιος Παπαγιαννόπουλοι και ο Τσαπόκας, εύποροι έμποροι.
Εκ Κερπινής ο Κ. Δάσκαλος, εκ Καρνεσίου(1) οι αδελφοί Χρυσανθάκης και Αναγν. Βαρβάκης και ο Μητσόπουλος, εκ Σολομάδων(2) ο Γ. Τσιμίρης, εξ Αγριδίου ο Αλεξόπουλος, εκ Βλόγοβας (3) ο Λάμπρος Σταθόπουλος και ο Γιάννης Κοχτσιάνης και εκ Τοπόριστας (4) ο Γ. Κοντοβαζαινίτης..”
(1) Πράσινο
(2) Ολομάδες
(3) Δρακοβούνι
(4) Θεόκτιστο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου