Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Αγωνιστές από το χωριό Ζυγοβίστι της επαρχίας Καρύταινας (Γορτυνίας)-Το επίλεκτο σώμα των Αθανάτων


Ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος, υπασπιστής  και γραμματέας του Κολοκοτρώνη γράφει στα απομνημονεύματα του:
“…..Ο Κολοκοτρώνης είχε σημαίαν εδική του ξεχωριστήν και διακοσίους εκλεκτούς στρατιώτας και τύμπανα και σάλπιγγας…….
Αυτό το σώμα εσύγκειτο από τους αθανάτους Ζυγοβιστινούς της Καρύταινας. Ολόκληρον το χωρίον ήτον με τον Κολοκοτρώνην, και μόνον οι συγγενείς του Αναγ. Ζαφειρόπουλου ήτον με τον Κανέλ. Δελιγιάννην, εκτός του Κωνσταντίνου Ζαφειροπούλου αδελφού του Αναγνώστη, όστις ήτον με τον αρχηγόν, διότι δεν εσυμφωνούσε με τον αδελφόν του…..”


Σε άλλο σημείο αναφέρει όσους συμμετείχαν στο σώμα του Κολοκοτρώνη με διάφορες ιδιότητες (καπεταναίοι, υπασπιστές, γραμματείς, σαλπιγκτές, τυμπανιστές, ιατροί, κ.λ.π.) από τα διάφορα χωριά:
“Ζυγοβίστι
Αναγν. Σταυρόπουλος
Βασίλειος Καράς
Βασίλειος Σταυρόπουλος
Γιάννης Σκαρμέας
Σταμάτιος Οικονόμου
Σταύρος Τσάκωνας
Θεοδόσιος Καρδαράς
Αθανάσιος Καρδαράς”

 


 Επίσης ο Φωτάκος αναφέρει στο έργο του “Βίοι Πελοποννησίων Ανδρών..” :

“ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ούτος κατήγετο από το Ζυγοβίστιον, και κατ᾿ αρχάς μεν υπηρέτησε εις το γραφείον του Θ. Κολοκοτρώνη μέχρι της αλώσεως της Τριπολιτσάς, έπειτα δε έγεινε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Κατά δε την επάνοδον του Κολοκοτρώνη από την πολιορκίαν των Πατρών, ο Ζαφειρόπουλος έφυγε και εκρύβη, ως αλλαχού διηγούμαι.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Και ούτος επίσης ήτον από το Ζυγοβίστιον. Επανελθών δε από την Κωνσταντινούπολιν εν αρχή της
επαναστάσεως επροσκολλήθη εις τους σωματοφύλακας, και εις το γραφείον του Κολοκοτρώνη, και υπηρέτει γράφων και πολεμών. Μετά δε την φυγήν του υπασπιστού Σπύρου Σπηλιωτοπούλου, ο Κολοκοτρώνης διώρισεν υπασπιστήν του τον Ζαφειρόπουλον, όντα γενναίον και τολμηρόν. Ο στρατηγός Κολοκοτρώνης, όταν από την θέσιν Μάνεσι, η οποία κείται πλησίον του Ταϋγέτου, ανεχώρησεν εις την Αργολίδα προς αντάμωσιν του Καραϊσκάκη, όστις ήλθε να συνομιλήση μετ᾿ αυτού και ζητήση βοήθειαν στρατιωτικὴν και χρηματικήν δια να επαναστήση εκ νέου την Ρούμελην, το οποίον και έγεινε, τότε ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη Ζαφειρόπουλος θέλων να επιθεωρήση τον εις
Μάνεσι στρατόν, συγκείμενον εκ 3000 περίπου, ως επαρουσιάσθη εκεί καβάλα, εζαλίσθη διότι του ήλθεν έξαψις εις την κεφαλήν, η οποία του έφερε και τον θάνατον. Ευρέθησαν δε εις το στρατόπεδον αυτό και είδαν το γεγονός τούτο ο στρατηγός Δημ. Μελετόπουλος εκ Βοστίτσης, ο στρατηγός Β. Πετιμεζάς εκ Καλαβρύτων, ο χιλίαρχος Ν. Οικονομόπουλος από το Νεόκαστρον  και ο στρατηγός Γιατράκος από του Μιστρά.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΗΣ

Κατήγετο εκ Ζυγοβυστίου. Εμπορεύετο δε πρό της επαναστάσεως εις Ύδραν. Επειδή δε οι Υδραίοι μετά την επανάστασιν του Οικονόμου εδίωξαν εκ της νήσου όλους τους εκεί κατοικούντας ως ξένους, φωνάζοντες· «έστε χούαϊ», και κυνηγούντες αυτούς, ο Μπεγλής φυγών και ελθών εις Τρίκορφα πολύ ωφέλησε το εκεί συναχθέν στρατόπεδον εξοδεύων εξ ιδίων του, ενεργών και προβλέπων τα αναγκαία εις το στρατόπεδον. Έμεινε δε καθ᾿ όλην την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς μέχρις της αλώσεως της, μόνον όπως προμηθεύη τα χρειώδη. Υπήρξε πληρεξούσιος της εν Επιδαύρω συνελεύσεως, και ετοιμάζετο να γείνη εις  των υποψηφίων της Γερουσίας, αλλ᾿ απέθανε πρότερον.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Εγεννήθη εις Ζυγοβίστιον. Υπήρξε στρατιωτικός. Ούτος κατά τον πόλεμον της Γράνας επιάσθη με ένα Τούρκον εις τα χέρια. Επειδή δε δεν είχον μαχαίρια, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, άρχισαν να τρώγωνται με τα δόντια των· αλλ᾿ ο Τούρκος ήτο δυνατώτερος, και κατέβαλε τον Ζυγοβιστινόν, και αφού του είχε ροκανίσει τους δακτύλους των χειρών του, άρχισεν έπειτα να τον δαγκάνη εις τον λαιμόν, και ιδίως εις το καρύδι του λαιμού του. Τότε ο Οικονομόπουλος έβαλε της φωναίς ζητών βοήθειαν, και τοιουτρόπως ένας των γειτόνων του, ακούσας της φωναίς του, έτρεξεν, εσκότωσε τον καθήμενον επάνω του Τούρκον, και τον ελευθέρωσεν, αλλ᾿ ετρόμαξε να γειάνη, οι δε δάκτυλοι των χειρών του έκτοτε εστράβωσαν. Ταύτα είναι γνωστά εις το Ζυγοβίτσιον.


Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΡΙΖΟΣ

Ήτον από το Ζυγοβίστι και υπηρέτησεν εις τα εν Ζακύνθω τάγματα των Άγγλων ως αξιωματικός. Επανελθών δε εις Πελοπόννησον εν αρχή της επαναστάσεως ευρέθη κατά πρώτον εις το Χλουμούτσι, όταν οι Λαλαίοι υπήγον και επολιόρκησαν τους Γαστουναίους. Τότε ο καπετάνιος ούτος έδειξε μεγάλην ανδρείαν διότι έσυρε το σπαθί του επέπεσε κατά των Τούρκων και έκοψε τινας εξ αυτών με πολλήν τέχνην και επιτυχίαν. Τούτο δε ιδόντες οι Τούρκοι εδόθησαν εις φυγήν, οι δε Έλληνες εθαύμασαν την παληκαριάν του, διότι πρώτην φοράν είδον πως κόπτουν Τούρκους με το σπαθί.  Μετά δε ταύτα ηκολούθησε τον Κολοκοτρώνην ως σωματοφύλαξ και καπετάνιος πολεμών.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑ

Κατήγοντο από το Ζυγοβίστι και υπηρέτησαν στρατιωτικώς. Ο Θεοδόσιος ηκολούθησε τον Κολοκοτρώνην εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς με τους γείτονας του και έμεινε καθ᾿ όλον το διάστημα εις αυτήν. Επίσης παρευρέθησαν εις τας μάχας του Βαλτετσίου και της Γράνας. Οι στρατιώται του Ζυγοβιστίου όλοι σχεδόν ήσαν σωματοφύλακες του Κολοκοτρώνη και πολύ τον εβοήθησαν.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ήτο και ούτος από το Ζυγοβίστι, και υπήρξεν εις των γνωρίμων του Κολοκοτρώνη από την Ζάκυνθον. Επανελθών δε κατόπιν τούτου εις Πελοπόννησον υπηρέτησε πλησίον του μέχρι της αλώσεως της
Τριπολιτσάς, και ευρεθείς εις όλας τας μάχας έδειξε πολλήν γενναιότητα και προθυμίαν”.


ΔΑΝΙΗΛ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κατήγετο από το Ζυγοβίστι, και υπήρξεν εις εκ των επισήμων ιεροκηρύκων, κηρύττων τον λόγον του Ευαγγελίου, και παρακινών τους συμπατριώτας του προς τον πόλεμον. Ύστερον δε έγραφε και εις το Υπουργείον των Εκκλησιαστικών, γενόμενος χρήσιμος εις τούτο.


ΔΟΣΙΘΕΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ούτος κατήγετο από το Ζυγοβίστι. Εμαθήτευσε πρότερον εις την ακαδημίαν της Κερκύρας, και κατά την αρχήν της επαναστάσεως ευρέθη εις την Ζάκυνθον, και ύστερον μετήρχετο τον Ελληνοδιδάσκαλον κατά την Ολυμπίαν, και παρεκίνει τους Έλληνας προς τον πόλεμον. Εγένετο γνωστός δια το επάγγελμα του, και ηγαπάτο δια τούτο από τους Έλληνας.



Ο Τάκης Κανδηλώρος  αναφέρει στο έργο του “Η Γορτυνία”, έκδοση 1898:

“….Εκ Ζυγοβιστίου, ο πρώτιστος των Αθανάτων Θεόδωρος Καρδαράς, ο αδελφός του Αθανάσιος, ο καπετάν Ρίζος, ο Βας. Οικονόμου, ο εκ Ζακύνθου ελθών Παπακωστόπουλος, ο Κ. Ζαφειρόπουλος τέως έμπορος εν Κων/πόλει, οι Αναγν. και Βασ . Σταυρόπουλοι και ο Ζαφ. Ζαρακάς ήσαν επίλεκτοι των σωματοφυλάκων. Ο  Παν. Μπεγλής ήτο πλούσιος εν Ύδρα  έμπορος και αφού εξώδευσε πολλά εγένετο και πληρεξούσιος. Εκ Ράδου ήσαν παλληκάρια ο Δήμος και ο Λυκονικολός...”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου