Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

1822-Ο Κολοκοτρώνης αποχωρεί από την πολιορκία της Πάτρας- Επιστολή στο γιο του Πάνο και στον Δημήτρη Πλαπούτα-Η απειλή του Δράμαλη

Ο Κολοκοτρώνης, απο τις αρχές Μαρτίου του 1822 πολιορκούσε με το στράτευμα του την Πάτρα με τους Α. Ζαϊμη, Κανέλο Δεληγιάννη, Πετιμεζαίους, Σέκερη, Λόντο. Στη συνέχεια κατέφθασε ο γιος του Γενναίος και ο Δημήτρης Πλαπούτας. Κατά την διάρκεια της πολιορκίας έστειλε μέρος του στρατού του με τον Γενναίο στην Δυτική Ελλάδα για βοήθεια και τον Πλαπούτα στην Καρύταινα για νέα στρατολόγηση. Συγχρόνως προέκυψαν διαφωνίες και διενέξεις με μέλη της διοίκησης (Βουλευτικό και Εκτελεστικό) για τον τρόπο δράσης, δόθηκαν αυστηρές εντολές στους στρατηγούς να προστρέξουν στην Ανατολική Ελλάδα υπό την απειλή του Δράμαλη, μη λαμβάνοντας υπόψη την στρατιωτική άποψη του Κολοκοτρώνη, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί το στράτευμα του (έμεινε με 600) που πολιορκούσε την Πάτρα, λίγο πριν πέσει η πόλη, όπως λέει ο ίδιος ο Γέρος. Το επιτυχημένο πολεμικό έργο του Κολοκοτρώνη υποσκάπτεται διαρκώς από την τότε πολιτική ηγεσία(Κωλέτη-Μαυροκορδάτου), αλλ’ εκείνος πάντα σώζει την κατάσταση την κρίσιμη στιγμή. Επέστρεψε στην Καρύταινα και στην Τριπολιτσά για να συγκροτήσει νέο στράτευμα. 


Πριν αποχωρήσει από την πολιορκία της Πάτρας ο Κολοκοτρώνης είχε στείλει επιστολή στον Πλαπούτα και στον γιο του Πάνο Κολοκοτρώνη:

“ Γενναίε αδελφέ Κύρ Δημητράκη και παιδί μου Πάνο!
Δια τα  γνωστάς σου αιτίας και δι’ άλλας πολλάς την Κυριακήν 25 του παρόντος λύω την πολιορκίαν άφευκτα, και έρχομαι αυτού οπού θέλει επιμεληθώμεν πρώτον την σύστασιν της Επαρχίας μας, και είτα όλαι αι επαρχίαι συμφώνως θέλει υπάγομεν εις Τριπολιτζάν να ζητήσωμεν να κριθώμεν μετά της Βουλής και της Γερουσίας, απαιτούντες τα δίκαια του λαού και των αρμάτων, όθεν λάβετε προ οφθαλμών, προδιάθεσον το πράγμα, και ειδοποιήσας όπου στοχάζεσαι εύλογον, εις Δημητσάναν, Βυτίναν, Ζυγοβίστι, Ζάτουνα και τα λοιπά, και τα λοιπά και τα λοιπά. Εμψυχώσατε τους, να μην κιοτέψουν και πάντα κλίνουν κεφαλήν με το σύ κύριε, και ελπίζω, ότι έχομεν ακόμη δύναμιν δια να διαυθεντεύσωμεν τα δίκαια μας.
Όλους τους ανθρώπους θέλει τους έχετε ετοίμους δια κάθε χρείαν και προδιαθεμένους.

21 Ιουνίου 1822
Εκ της Πολιορκίας Πατρών
Σαραβάλι
Ο Αδελφός και Πατήρ
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης “


“….Ο Κολοκοτρώνης ερχόμενος από τας Πάτρας  εις τα ενδότερα της Πελοποννήσου, συλλέγων στρατιώτας, διότι είχε διένεξιν με τινά μέλη της διοικήσεως, έφθασεν εις  Τρίπολιν. Τότε δε μαθών την εισβολήν του Δράμαλη, έπεμψε μετά 2000 τον μεν Δ. Πλαπούταν εις  Άργος δια του κάτω Μπέλεσι(όπου έλαβε την κατωτέρω επιστολήν του Σωτηράκη Νοταρά εις το Άργος) τον δε Αντώνιον Κολοκοτρώνην δια της Νεμέας ίνα παρέξωσι συνδρομήν εις το φρούριον της Κορίνθου, το οποίον δεν εγνώριζεν ότι παρεδόθη. Επομένως,  εκδόσας μετά της Γερουσίας εις τας επαρχίας, δια να συναχθώσιν όσον οίον τε περισσότερα στρατεύματα, ανεχώρησεν εις τους Μύλους. Προχωρών δε εις Αχλαδόκαμπον συνηντήθη μετά του Υψηλάντου, Μαυρομιχάλη, Κρεββατά και υιού του Πάνου, απερχομένους από τους Μύλους εις την Τρίπολιν. Τότε συνεκροτήθη εκείσε υπ’ αυτών συμβούλιον δια τον επικείμενον της πατρίδος κίνδυνον”

Από τα “Ελληνικά Υπομνήματα αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν” του Γενναίου Κολοκοτρώνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου