Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Ο Ιμπραήμ στην κοιλάδα του Λούσιου ποταμού (1827)

Δημήτριος Πλαπούτας
Γενναίος Κολοκοτρώνης
Δημήτριος Κολιόπουλος ή Πλαπούτας
Γιός του Κόλια Πλαπούτα. Γεννήθηκε στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας το 1786.
 
 
Ιωάννης ή Γενναίος Κολοκοτρώνης, γιος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. 
Το πορτραίτο του είναι σε μεγάλη ηλικία. 
Την περίοδο της Επανάστασης ήταν νεαρός. Γεννήθηκε το 1806.

 

 

 

 

 

Εχθρικό σώμα του Ιμπραήμ στην κοιλάδα του Λούσιου ποταμού (Ιούνιος 1827)-Οχύρωση Γενναίου Κολοκοτρώνη στη Δημητσάνα-Κλεφτοπόλεμος Πλαπούτα από τον Αρτοζήνο, θέση ορεινή προς δυσμάς του οροπεδίου απ’ όπου εποπτεύονται όλες οι γύρω περιοχές.

(φωτο: Από την κορυφή του Αρτοζήνου. Το βέλος δείχνει τον κάμπο της Καρκαλούς στο Λούσιο ποταμό)

 

 

Ιούνιος του 1827 και ο Ιμπραήμ κατευθυνόταν από την Αχαϊα προς την Καρύταινα. Τον πολεμούσαν ο Πλαπούτας και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης στο Καρνέσι. Χώρισε τον στρατό του σε δύο σώματα και επικεφαλής του ενός κινήθηκε για την Τρίπολη.  Περιγράφει ο Μιχαήλ Οικονόμου:
“...το δ’ έτερον σώμα, όπερ ήτο και το ισχυρότερον, διέταξε, διελθόν δια Καρυταίνης (επαρχίας), καίον και λεηλατούν τα χωρία, να κατέλθη εις τον κάμπον της Καρυταίνης….
Όθεν και τούτο διευθυνθέν εις Άκωβαις της  Καρυταίνης  δια της γεφύρας της Κυράς, οι Πλαπούτας και Γενναίος παρηκολούθησαν παραπλεύρως και παραλλήλως. Επειδή δε οι πλείστοι των εκ της επαρχίας Καρυταίνης στρατιωτών, προλαμβάνοντες έσπευδον προς εξασφάλισιν και προστασίαν των οικογενειών των κατά διαφόρους διευθύνσεις και τα σώματα ηλαττούντο. Ο μεν Πλαπούτας με τους ακολουθούντας αυτόν Λειοδωρήσιους και Φαναρίτας κατέλαβε τον Αρτοζήνον, θέσιν ορεινήν προς Δυσμάς του οροπεδίου, του ονομαζομένου Κάμπος της Δημητσάνης, αφ’ ής θέσεως ου μόνον αι Άκωβαι και η Λιοδώρα ως υποκείμεναι κατοπτεύονται, αλλά και αι των εχθρών πορείαι. Ο δε Γενναίος προλαβών και τοποθετηθείς εντός της κωμοπόλεως Δημητσάνης, ωχυρώθη εκεί.
Το δε Τουρκικόν σώμα…..προχωρούν έφθασε το εσπέρας εις τον ρηθέντα κάμπον της Δημητσάνης, τον προς Άρκτον εις μιας ώρας απόστασιν απ’ αυτής κειμένου, όπου και ύδατα άφθονα, και βοσκαί πλούσιαι δια τα ζώα υπήρχον, όθεν έμεινε δια διανυκτερεύση εκεί. Ο ουν Γενναίος με τους Δημητσανίτας, μη δυνάμενοι να μένωσιν ήσυχοι διανυκτερεύοντες εν Δημητσάνη, ενώ τοις ήτον εύκολον να κατοπτεύουν τον εχθρόν ακινδύνως εκ του πλησίον από των πέριξ του κάμπου λόφων και υπωρειών, απεχουσών του στρατοπέδου, όσον τουφεκοβολή, και να βλάψωσιν αυτόν κατα το δυνατόν, απελθόντες εκείσε και πλησιάσαντες εν τω σκότει, κατεπυροβόλησαν αίφνης επανειλημμένως εις τας αθροίσεις αυτών…..”

 
(φωτο:Από την κορυφή του Αρτοζήνου. Το βέλος δείχνει τη θέση της Δημητσάνας)

Τότε, όπως λέει ο Τ. Κανδηλώρος “Την νύκτα δε ο Γενναίος μετά των Δημητσανιτών και ο Πλαπούτας εξ Αρτοζήνου και πλήθος ποιμένων εξ όλων των διευθύνσεων ήναψαν πυράς εις τας πέριξ κορυφάς και επυροβόλουν κατά των Τούρκων, οίτινες επί ποδός διανυκτερεύσαντες και νομίζοντες ότι εκυκλώθησαν, απήλθον την πρωϊαν εις Τρίπολιν, αφέντες όλην την λείαν και σπουδαιοτάτας εκ των πλαγίων υποστάντες καθ’ οδόν ζημίας.  Η αντίστασις αύτη κατά Μένδελσων εματαίωσε την προσβολήν της Καρυταίνης και ο λαός ήρχισε ν’ αναπνέη πάλιν”. 

 
(φωτο: Από την κορυφή του Αρτοζήνου. Το βέλος δείχνει τον κάμπο της Καρκαλούς στο Λούσιο ποταμό)
 
 
 

( φωτο: Από την κορυφή του Αρτοζήνου προς τα Λαγκάδια και τα χωριά της Άκωβας)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου