Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Γορτυνία 21 και 22 Μαρτίου 1821

Τα πολεμικά γεγονότα στη Γορτυνία λίγο πριν την γενίκευση της Επανάστασης  όπως τα περιγράφει ο Ιωάννης Φιλήμων  στο “Δοκίμιον ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως”:


“Γόρτυς (Καρύταινα)
 Πεπλουτισμένη υπό ορέων, η Αρκαδία σχηματίζει το κέντρον της Πελοποννήσου. Κλίμα ψυχρόν και εδαφος τραχύ, καθίστησι τους κατοίκους αυτής γενναίους προς τους κινδύνους και χαρακτήρος ισχυρογνώμονος. Άλλοτε διακρίνοντο ανδρειότεροι μεταξύ των Αρκάδων οι Μαντινείς, επί της παρούσης όμως εποχής τοιούτοι εφάνησαν οι Γορτύνιοι(Καρυτηνοί). …….

(φωτο: από Wikipedia.gr)


(φωτο: Δημητράκης Πλαπούτας)
…..... Τη 21 και 22 μαρτίου οι Δεληγιάνναι απ’ ευθείας και δια των Πλαπουτών (Εννοούνται ο Γεώργιος και Δημήτριος, υιοί του Κόλια Πλαπούτα,  ανικάνου ήδη όντος προς στρατιωτικάς εργασίας δια βαθύ γήρας. Ην δε ο Κόλιας εις των αρματωλών, ως προείπομεν, διοριζόμενος περιοδικώς “καπόβασης” ήτοι επι της καταδιώξεως της ζωοκλοπής και της ησυχίας της Γόρτυνος. Εις τους ειρημένους αδελφούς απεδίδετο κοινώς το πατρωνυμικόν Κολιόπουλου, ως εις τον Διονύσιον Τρουπάκην το Μούρτσινος, κ.λ.π.),  επανέστησαν την ορεινήν χώραν της επαρχίας, και αμέσως ούτοι μεν μετά των ενόπλων της Περαμεριάς εν τω χωρίω Ρένεσι, εκείνοι δε μετά των της Ηλιοδώρας (Λιοδώρας) εν τω πλησίον τούτου κειμένω Βέτσι εστρατοπέδευσαν. Των δυο αυτών θέσεων η κατάληψις απέβλεπε την αντίκρουσιν κατά πάσης επί της Γόρτυνος επιδρομής των γειτόνων και επιφόβων Λαλαίων. Οι ολίγοι εν τοις χωρίοις εκείνοις διεσπαρμένοι Λαλαίοι ή ως αγροφύλακες, ή ως δεκατευταί κατέφυγον εις Λάλα. 

 

Εν δε τη κωμοπόλει Παρωρεία (Λαγκαδίοις) ο Κανέλλος Δεληγιάννης υπεχρέωσε τους κατοίκους Τούρκους, υπέρ τας τεσσαράκοντα όντας οικογενείας, ίνα παραδώσωσι τα όπλα και διαμείνωσι ήσυχοι. Κατά δε τα Επτά Ψωμιά ή Βλάχικα, ο Κωνσταντίνος  Ράσος και ο Γεώργιος Δρίτσας εκ του Γαρζενίκου εφόνευσαν της 23 μαρτίου δύο Τούρκους σιπαχίδας.  

(φωτο: Κανέλλος Δεληγιάννης)

 
Τέλος δε τη 25 κατέβησαν οι Ζυγοβιστινοί υπό τον Θεοδόσιον Καρδαράν, οι Στεμνιτσιώται και Διμιτσανίται υπό τον Κωνσταντίνον Αλεξανδρόπουλον και άλλοι, ίνα συλλάβωσι τους εν τη πόλει Τούρκους, ευαρίθμους όντας οικογενείας και όπλα. Εκείνοι όμως προλαβόντες ανέβησαν εις το παλαιόν, αλλά λίαν οχυράς θέσεως φρούριον, όπου και επολιορκήθησαν, ολίγας τας τροφάς έχοντες”. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου