Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Δημητσάνα



Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια έγινε η εορτή της Αγίας Κυριακής  Πολιούχου  της Δημητσάνας, έδρα του Δήμου Γορτυνίας.
Τη Παρασκευή 6 Ιουλίου τελέστηκε ο Εσπερινός, όπου χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Μητροπολίτης Κερύνειας Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας συνοδευόμενοι από πλειάδα ιερέων και συνεπικουρούμενοι από δυο υπέροχες ομάδες ψαλτών, της Μητρόπολης Αθηνών και της Αγίας Κυριακής Δημητσάνας.
Μετά τον Εσπερινό έγινε λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Κυριακής στους δρόμους της Δημητσάνας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης ενώ τιμητικό στρατιωτικό άγημα από στρατόπεδο της Τρίπολης απέδωσε τιμές. Οι Αρχές και πλήθος κόσμου  παρακολούθησαν τον Εσπερινό και τη λιτάνευση της Εικόνας της Πολιούχου Αγίας Κυριακής.



Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γορτυνίας Πέτρος Ζούνης, ο πρώην Δήμαρχος Δημητσάνας Αναστάσιος Βλάχος, οι Αντιδήμαρχοι Γορτυνίας Μαρίνα Διαμαντοπούλου και Παναγιώτης  Γκιώκας, οι Δημ. Σύμβουλοι Ελένη Θανοπούλου, Ηλίας Αποσκίτης και Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δημητσάνας Χρήστος Ραδαίος και ο Τοπ. Σύμβουλος Κώστας Θεοχάρης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Δημητσανιτών Γιώργος Κανδηλώρος και μέλη του Δ.Σ.
Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των στρατοπέδων Πεζικού και της Αεροπορίας από τη Τρίπολη καθώς και από τη διεύθυνση της Αστυνομίας.

Ξεχωριστή παρουσία στον εορτασμό ήταν των Κυπρίων της Κατωκοπιάς με επικεφαλής των Κοινοτάρχη Γεώργιο Μιχαηλίδη και τον Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Χρυσόστομο. Τους συνόδευε ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού ομίλου Κυπρίων(Ε.Π.Ο.Κ) Ελλάδας Ηρακλής Ζαχαριάδης.
Νωρίτερα υποδέχτηκε στο Δημαρχείο τους  Κυπρίους αδελφούς, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος μαζί με άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής και του Τοπικού Συμβουλίου.
Η Κοινότητα  Κατωκοπιάς -που βρίσκεται στα κατεχόμενα- και η Δημητσάνα, είναι αδελφοποιημένες πόλεις με πράξη που έγινε 7/7/2010 στον πρώην Δήμο Δημητσάνας. Παρών στην υποδοχή ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Δημητσάνας Αναστάσιος Βλάχος.
Το βράδυ της Παρασκευής, μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων ακολούθησε λαϊκό  πανηγύρι στη πλατεία της Δημητσάνας  που το οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Δημητσάνας.



Bίντεο από την λιτάνευση της Εικόνας


Το Σάββατο 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής, έγινε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με τη παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Γορτυνίας με επικεφαλής το Δήμαρχο Ιωάννη Σπ. Γιαννόπουλο.
Αφού τελείωσε η Θεία Λειτουργία, έγινε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο προς τιμήν του Φιλόθεου Χατζή(εκ Κύπρου καταγόμενος Επίσκοπος Δημητσάνας 1795-1821) που βρίσκεται στο περίβολο της Αγίας Κυριακής και τοποθετήθηκε στις 7/7/2010 από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων(Ε.Π.Ο.Κ).
Κατόπιν της έκφρασης επιθυμίας των επισκεπτών Κυπρίων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κτίριο που έζησε ο Φιλόθεος Χατζής και είχε ως Επισκοπείο, δηλαδή το σημερινό Ειρηνοδικείο. Με ιδιαίτερη συγκίνηση οι επισκέπτες είδαν το κτίριο και άκουσαν λεπτομέρειες από τη ζωή του, για τις οποίες τους μίλησε ο Ηρακλής Ζαχαριάδης.
Οι Κύπριοι αδελφοί της Κατωκοπιάς ξεναγήθηκαν επίσης στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, στα Μοναστήρια και στο Μουσείο Υδροκίνησης.

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος συνομιλεί με τους Κυπρίους έξω από το Δημαρχείο στη Δημητσάνα.





Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος και ο Κοινοτάρχης Κατωκοπιάς Γεώργιος Μιχαηλίδης.


 Ο  Πρόεδρος Δ.Σ. Γορτυνίας Πέτρος Ζούνης, ο Πρόεδρος Ε.Π.Ο.Κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης,
 ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, ο Κοινοτάρχης Κατωκοπιάς Γεώργιος Μιχαηλίδης,ο Μητροπολίτης Κερύνειας Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο πρώην Δήμαρχος Δημητσάνας Αναστάσιος Βλάχος.


 Σε πρώτο πλάνο ο Δήμαρχος Γορτυνίας και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημητσάνας Χρήστος Ραδαίος.


 Αναμνηστικό δώρο από το Δήμαρχο Γορτυνίας στον Κύπριο Πρέσβη.


 Το Μνημείο προς τιμήν του Θεόφιλου Χατζή.


 Αναμνηστική φωτογραφία από τα μέλη της Κυπριακής Κοινότητας μπροσά στο Μνημείο. Ο Κοινοτάρχης κρατά την αναμνηστική πλακέτα που μόλις πριν είχε παραλάβει ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ από το Δήμο Γορτυνίας και το Δήμαρχο.



2 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρίνα.
    Χρόνια πολλά για την όμορφη γιορτή σας.
    Και του χρόνου.
    Υπέροχη η ανάρτησή σου. Και υπέροχος ο κόσμος που παρακολούθησε αυτή την άγια γιορτή σας.
    Με τις εικόνες σου είχα την χαρά να βρεθώ για λίγο στην αγαπημένη μας Ελλάδα.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντένη σ' ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες με τις εικόνες από την Ελλάδα. Κι εσύ μας χαρίζεις ομορφιές των Εφτανήσων και το χαιρόμαστε πολύ.
    Καλό καλοκαίρι! Με χαρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή