Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σέρβου Γορτυνίας- Εικόνες από τα χρόνια τα παλιά


Δυο φωτογραφικά ντοκουμέντα περίπου 100 χρόνων από του Σέρβου Γορτυνίας που έρχονται από την Αμερική παρουσιάζουμε σ’ αυτό το άρθρο χάρις στην βοήθεια της διαδικτυακής φίλης Venus Corlew-Bubeck, με καταγωγή από τη Κοντοβάζαινα.
Ευχαριστώ θερμά την Αφροδίτη (Venus)  που με πληροφόρησε για την ύπαρξη αυτών των φωτογραφιών στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην σελίδα με τις ψηφιακές συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης του ΑΣΚΣΑ. Η Αφροδίτη καμαρώνει για την ελληνική καταγωγή της από την πλευρά της γιαγιάς της και κάνει συνεχώς αναφορές στην Ελλάδα μέσα και από τη σελίδα που έχει στο διαδίκτυο.


Η πρώτη φωτογραφία έχει θέμα «Γυναίκες από το χωριό Σέρβο (ή Σέρβου) της Γορτυνίας ποζάρουν με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες μπροστά από το σχολείο» και δημοσιεύτηκε το 1927 στην εικονογραφημένη εφημερίδα «Ατλαντίς» η οποία εκδιδόταν στην Νέα Υόρκη από το 1894.



Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την ίδια περίοδο και έχει θέμα τον  «Γεωργό από το Σέρβο (ή Σέρβου) της Γορτυνίας οργώνει με το πρωτόγονο άροτρό του».



Άραγε γνωρίζει κάποιος Σερβαίος τα πρόσωπα της φωτογραφίας;

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλές και συγκινητικές είναι αυτές οι παλιές φωτογραφίες και μπράβο σε αυτούς που τις επιμελούνται και ένα περίπου αιώνα αυτές φυλάσσουν και ας μην είναι άνθρωποι πολύ κοντά δικοί τους.
    Για τα πρόσωπα της φωτογραφίας από τις γυναίκες από την κορμοστασιά τους καμία δεν γνωρίζω.
    Ο ζευγολάτης θαρρώ, από την κορμοστασιά του και όπως κρατάει το καμουτσίκι και το ψαρί μουλάρι πως είναι, ο μπάρμπα Χρήστος Βέργος του Αριστείδη, αλλά η τοποθεσία μου μοιάζει πως πρέπει να είναι το χωράφι του Θυμιακολιά, ακριβώς η πεζούλα από πάνω από το μνημείο της Αγίας Παρασκευής.
    Αλλά κοντά στις καλές κουβέντες ας ειπώ και ας κάνω καλοπίστως υποδείξεις, παροτρύνσεις, παρακλήσεις και ίσως παρατηρήσεις, όμως συμπαθισμένος να είμαι.
    Έχεις ωραίες φωτογραφίες ωραία τοπία του χωριού μας έχεις την δυνατότητα να τραβήξεις και άλλες σε τοποθεσίες που δεν έχουνε προβληθεί όπως το οροπέδιο της Γκερόρησης κλπ. και να τις ταξινομήσεις όπως γνωρίζεις και σε ειδική κατηγορία στην ιστοσελίδα του χωριού μας να εμφανίζονται.
    Νομίζω ότι η προσφορά σου αυτή στο χωριό μας θα είναι σημαντική για τις μέλλουσες γενεές….
    Ίσως και αυτοί να ψάχνουν!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικές φωτογραφίες!
    Σπουδαία κειμήλια σε νοσταλγικό ασπρόμαυρο φόντο.
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Γορτύνιε, Γιάννη, Σ'ευχαριστώ πολύ για τα ωραία σου λόγια και για τις πληροφορίες. Για τον ζευγολάτη μάλλον έχεις δίκιο, την ίδια γνώμη έχει κι άλλος αναγνώστης. Το αξιοσημείωτο μ' αυτές τις φωτογραφίες είναι ότι είχαν δημοσιευτεί σε ελληνική εφημερίδα της Αμερικής στις αρχές του περασμένου αιώνα.

    Φίλε Ευρυτάνα σ' ευχαριστώ.Είναι πολύ ενδιαφέρον όταν ανακαλύπτει κανείς κάτι από τη μικρή ή μεγάλη ιστορία του τόπου του. Τα πρόσωπα αυτά, όπως και το όνομα του χωριού, ταξίδεψαν μέσω φωτογραφιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε εποχές που δεν υπήρχε διαδίκτυο. Πέρα απ' αυτό, παίρνουμε πληροφορίες για το τρόπο ενδυμασίας, τις συνήθειες και τις ασχολίες κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή