Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Λίμνη Λάδωνα- Με μύθους και εικόνες



Ο ποταμός Λάδωνας πηγάζει από τα Αροάνια όρη ή Χελμός(τοποθεσίες Παναγίτσα, Λυκούρια και Πλανητέρο), του νομού Αχαΐας και κατόπιν διασχίζει την Αρκαδία και συγκεκριμένα το Δήμο Γορτυνίας. Συμβάλλει  με το ποταμό Αλφειό στη περιοχή Τριποταμιά Γορτυνίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 50 κατασκευάστηκε η Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, παράλληλα με το ωφέλιμο που έδωσε δουλειά και ζωή στη περιοχή, επιτεύχθηκε και το τερπνόν. 
Η πανέμορφη Λίμνη του Λάδωνα!


 

 Πρωινή ομίχλη καλύπτει τη λίμνη.



Ο Λάδωνας ήταν ονομαστός και μυθικός από την αρχαιότητα. Στις όχθες του περπάτησαν και ερωτεύθηκαν οι Θεοί του Ολύμπου και πλήθος μυθικών ιστοριών περιπλέκονται γύρω από το όνομα του.




 
Ο  τραγόμορφος και τραγοπόδαρος θεός Πάνας, θεός των βοσκών και της μουσικής,  περιφερόταν στα βουνά και στα λαγκάδια. Στις όχθες του ποταμού Λάδωνα συνάντησε τη Νύμφη Σύριγγα την οποία αγάπησε και κυνήγησε για να την κατακτήσει. Ο Λάδωνας βοήθησε τη Σύριγγα για να γλυτώσει και τη μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Ο Πάνας για να παρηγορηθεί  έκοψε  μερικά καλάμια, τα ένωσε και έφτιαξε το μουσικό όργανο Σύριγγα με το οποίο έπαιζε μουσική στις περιπλανήσεις του στα βουνά της Αρκαδίας.










Η  Νύμφη Δάφνη ήταν κόρη του ποταμού Λάδωνα και της Γαίας. Ο θεός Απόλλωνας την ερωτεύθηκε και την κυνήγησε. Εκείνη, κουρασμένη από το κυνήγι του, ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας της κι έτσι μεταμορφώθηκε σε δέντρο όταν ο Απόλλωνας την αγκάλιασε. Τότε, ο Απόλλωνας έκοψε ένα κλαδί, έφτιαξε στεφάνι και το έβαλε στο κεφάλι του, η δε δάφνη έγινε το ιερό δέντρο του.  







 
Η Ερινύα θεά Δήμητρα κατά του αδελφού της Ποσειδώνα που την ξεγέλασε ερωτικά, λούστηκε στα νερά του Λάδωνα από τις Νύμφες, για να απαλλαγεί από το μίσος και την οργή εναντίον του και μετονομάστηκε από Ερινύα σε Λουσία.
 












Σήμερα η Λίμνη του Λάδωνα προσφέρεται για εναλλακτικούς τρόπους άθλησης και ψυχαγωγίας μέσα σ' ένα όμορφο περιβάλλον όπου περιπλέκονται οι μύθοι με τις εικόνες.







Το μικρό, λιτό και στιλάτο ταβερνάκι της Κανέλλας, η Λαδωνίδα, στις όχθες της λίμνης.







.

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο αφιέρωμα και με τον ανάλογο επιτυχημένο συνδυασμό εικόνων που συνθέτουν τη μυσταγωγία και τη φυσική ομορφιά του τόπου.
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
    Όταν επικοινωνείς με τη φύση....εμπνέεσαι από τις ομορφιές... και φτιάχνεις και μύθους...και ιστορίες.... και ομορφαίνεις τη ζωή σου.... που είναι μία!!
    Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφα τα τοπία και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες! Μπράβο Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγίτσα, Τριπόταμα και Σιμόπουλο! Πέρασα το τελευταίο μου ξενοιαστώ καλοκαίρι μετά το σχολείο. Πήγαινα με τον Πατέρα μου, που εργάζονταν στην διάνοιξη της 111. Είναι η τελευταίες παιδικές αναμνήσεις , μπάλα, μπάνιο στα ποτάμια και το κόρδωμα ότι νόμιζα, ότι μπορούσα να χειρίζομαι , τον φορτωτή που δούλευε ο Πατέρας μου. Όλα αυτά έγιναν κάπου στο 1969. Για μένα τότε ήταν ποιο όμορφα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντίνα ευχαριστώ πολύ! Νάσαι καλά με τις ομορφιές σου από το Λεωνίδιο!

    Ανορθόγραφε χαίρομαι που το άρθρο μου έγινε αφορμή να θυμηθείς ωραίες στιγμές από τα παιδικά σου χρόνια.

    Φίλε Γιαννιώτη όλη η ελληνική φύση έχει πολλές και ποικίλλες ομορφιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ!!!
    Πολύ όμορφες εικόνες Μαρίνα όπως και οι πληροφορίες της ανάρτησης, βέβαια ήρθα να σου ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ,πάντα με τέτοιες εικόνες να γεμιζει η ψυχή σου!
    Αφήνω την Καλημέρα μου και τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ' ευχαριστώ Χαρά για τις ευχές και τα καλά σου λόγια. Νάσαι πάντα γεμάτη υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά και καλά Μαρίνα!!!..
    και πάντα να τριγυρίζεσαι από όμορφες εικόνες,
    όπως αυτές που φιλοξενείς στα θέματά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σ' ευχαριστώ πολύ Ντίνα! Κι εσύ νάσαι πάντα χαρούμενη κι ευτυχισμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρκετά καθυστερημένα , αλλά λόγω ανωτέρας βίας , να σου πω "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ" , Μαρίνα , να έχεις υγεία και να είσαι ακούραστη στον όμορφο δρόμο που πορεύεσαι. Μακάρι οι μικρές πατρίδες μας να ξαναγίνουν πάλι τα αμάραντα κύτταρα ζωής και δημιουργίας που ήταν κάποτε και όλοι εμείς σαν τα ορφανεμένα κλωσσόπουλα να βρίσκουμε στις προγονικές εστίες μας την πιο ζεστή , φιλόξενη και γεμάτη μυρωμένες μνήμες αγκαλιά .

    Ευχαριστούμε για όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που μαθαίνουμε από σένα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηλία θερμά σ' ευχαριστώ για τις ωραίες ευχές σου! Κι εσύ νάσαι καλά,νάχεις υγεία και δύναμη για να περιδιαβαίνεις τα υπέροχα βουνά μας(ειδικά της Ρούμελης) και να μας χαρίζεις τις ομορφιές τους που δύσκολα τις προσεγγίζει κανείς! Καλές περιηγήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή