Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Επιστολή Κολοκοτρώνη στον Γεωργάκη Πλαπούτα

 Τέλη Μαΐου του 1821 ελληνικά στρατιωτικά σώματα από Καρυτινούς, Γαστουναίους και Πυργίους, Φαναρίτες, Καλαβρυτινούς, αλλά και Επτανήσιους που έφεραν μαζί τους πυροβόλα και άλλα πολεμοφόδια, πολιορκούσαν τους Τουρκαλβανούς στου Λάλα Ηλείας, ισχυρό κέντρο εξουσίας του εχθρού στο Μωριά.
Ο Κολοκοτρώνης, “έχων ούτος στρατιωτικήν πείραν περισσοτέραν των άλλων είλκυε την κοινήν υπόληψιν”, εκτός από την επαρχία του όπου είχε την αρχιστρατηγία, και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου εμψύγχωνε και προέτρεπε τα στρατόπεδα δίνοντας στρατιωτικά σχέδια “μεριμνών και καθοδηγών τα του πολέμου προς το κοινόν συμφέρον”.
Έτσι, από το στρατόπεδο του στα Τρίκορφα, έξω από την Τριπολιτσά, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Γεωργάκη Κολιόπουλο ή Πλαπούτα, αδελφό του Δημήτρη Πλαπούτα, από το χωριό Παλούμπα της περιοχής Λιοδώρας της επαρχίας Καρύταινας (τότε), μετέπειτα Γορτυνίας. Ο Γεωργάκης Πλαπούτας ήταν επικεφαλής του σώματος των Καρυτινών που συμμετείχαν στην πολιορκία.

 


 
"Αδελφέ καπετάν Γεωργάκι Κολιόπουλε!

Έλαβον το αδελφικόν σου ίδον τα γραφόμενα σου. Δια το πολιόρκισμα του Λάλα αφού συναχθούν και οι αδελφοί Γαστουνιώται να τους δώσης γνώμην ότι εις το μέρος όπου θε να βάλλουν τα κανόνια να ήναι δυνατόν, να βάλουν και ανθρώπους αρκετούς να τα προφυλάττουν ωσάν οπού είναι ενδεχόμενον οι εχθροί να εφορμήσουν ή να τα πάρουν ή να τα βουλώσουν και κατά τούτο κάμετε ορθόν στοχασμόν. Εις την Δημητσάνα έγραψα δια να σας στείλουν τ’ αναγκαία του πολέμου, και αν δεν σας τα στείλουν γράψετε μοι να τους βιάσω.
Προχθές εβγήκαν οι Τούρκοι έως εις τα ταμπούρια μας και με το να έπιασε το νερόν χωρίς ν’ ανοιχθή τουφέκι έφυγον οπίσω. Χθες επτά στρατιώται μας επήγαν τριγύρω του κάστρου, δια να τους πάρουν ζώα, εβγήκαν έως 100 και τους εσφάλισαν, μας εδόθη είδησις και επήγαμε κατ’ επάνω των, εβγήκαν έως 4 χιλιάδες και ήλθον έως το ξεροπήγαδον. Ανοίχθη ο πόλεμος από τας 8 της ημέρας ή ώρα έως εις τας 2 της νυκτός και τους ετσακίσαμε με θάνατον, με λαβώματα άπειρα, και με μεγάλην εντροπήν και καταισχύνην τους τους εχώσαμεν ίσια με την πόρταν κυνηγόντας τους, και ας έχη δόξαν ο Θεός όπου και αυτήν την πατάγια την εκερδίσαμεν.
Την 25 Μαϊου Τρίκορφα 1821
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης "



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου