Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Η Μάχη στης “Γριάς το Διάσελο”-Σέρβου Γορτυνίας

 Η Μάχη στης “Γριάς το Διάσελο” ή “Γριάς το Σωρό”, τοποθεσία στην πλαγιά του Αρτοζήνου, στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας


Ήταν η δεύτερη χρονιά (1826) που ο Ιμπραήμ πασάς “αλώνιζε” στην Πελοπόννησο, κτυπώντας, καίγοντας, αιχμαλωτίζοντας, λεηλατώντας όλες τις περιοχές, ενώ οι Έλληνες αγωνιστές έδιναν μάχες σ’ ολα τα μέτωπα. Στης Γριάς το Διάσελο οι Δημήτρης Πλαπούτας και Φώτης Δάρας επικεφαλής σώματος αγωνιστών αντιμετώπισαν επιτυχώς τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

 

 

 

 

 

 

 
“…..και ο Ιμπραϊμ, άλλως ή ως ενόμιζον οι Έλληνες πράττων, διαμοιράσας τον στρατόν του εις αξιόμαχα αποσπάσματα, τινά μεν της 11 Μαϊου έπεμψεν εκ Τριπόλεως  ως εις περίπατον κατά τας επαρχίας αγίου Πέτρου και Σπάρτης, τινά δε και προς την Καρύταιναν, προς τε λαφυραγωγίαν και κατασκόπευσιν που αλλού είναι εστρατοπεδευμένοι Έλληνες, και προς αντιπερισπασμόν ή διάλυσιν του εν Δερβενίω σώματος,
Οι μεν ουν προς την Καρύταιναν(επαρχία) πεμφθέντες  Τούρκοι διελθόντες δι’ Αλωνίσταιναν και Βυτίνης έφθασαν και τότε μέχρις Άκωβας και Περαμεριάς καταστρέφοντες παν το προστυχόν και λεηλατούντες.
Χίλιοι δ’ εξ αυτών περίπου πεζοί και ιππείς, χιλιάδας συνοδεύοντες  προβάτων και άλλων πτηνών, προσεβλήθησαν εις τε του Σέρβου και της Γρηάς το Διάσελον από τους Πλαπουταίους, τον Φώτιον Δάραν και άλλους εκ των εκείσε, οι οποίοι εφόνευσαν τινας και έσωσαν πάντα τα αγόμενα….”
Μιχ. Οικονόμου “Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας”

 Οι φωτογραφίες είναι από το μνημείο, του οποίου τ' αποκαλυπτήρια έγιναν το 2000 παρουσία του υπουργού, αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου. 




 

 

 

 

 

Ο δε Τάκης Χ. Κανδηλώρος  περιγράφει εν συντομία τις επιδρομές και  λεηλασίες των επαρχιών του Μωριά από τον Ιμβραήμ, την συγκεκριμένη περίοδο :
“..Ο δε Ιμβραήμ αποβιβασθείς τότε και διαιρέσας εν Πάτραις τον στρατόν αυτού, το μεν ήμισυ έστειλε δι’ Ηλείας εις Μεθώνην, αυτός δε δηών την επαρχίαν Καλαβρύτων έφθασεν εις Τρίπολιν.
Νέος πανικός κατέλαβε τους δυστήνους Μωραϊτας. Πάντες ασφαλίζοντες τας οικογενείας αυτών, σπεύδουσιν εις τα στρατόπεδα του Κολοκοτρώνη. Αλλ’ ο Ιμβραήμ προς βιαίαν διάλυσιν  αυτών στέλλει άγρια αποσπάσματα εις όλας τας επαρχίας. Εν τοιούτον έκαυσε πάλιν την Βυτίναν, έφθασεν εις Άκοβαν, διέβη τον Λάδωνα, ελεηλάτησε την Θέλπουσαν και απήγαγε χιλιάδας προβάτων και κτηνών. Αλλ’ ο Πλαπούτας ενεδρεύσας εις Σέρβου έτρεψε τους Τούρκους εις φυγήν παρά της γρηας το Διάσελον και ήρπασε την λείαν, εν ώ ο μέγας Γέρων διέτρεχεν ακαταπόνητος όλην την Πελοπόννησον...”
Τάκη Χ. Κανδηλώρου “Ιστορία της Γορτυνίας από Αρχαιοτάτων Χρόνων μέχρι τα καθ' ημάς” έκδοση 1898


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου