Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ο θάνατος του Καραϊσκάκη

Ο θάνατος του Καραϊσκάκη  23 Απριλίου 1827 

Στις αρχές Απριλίου  η Εθνοσυνέλευση διόρισε ως επικεφαλής του πολέμου στην Αττική, τους Φιλέλληνες Κόχραν και Τσωρτς, του στόλου και των χερσαίων δυνάμεων αντίστοιχα, μια ενέργεια που έφερε διαφωνίες και έριδες στο ελληνικό στρατόπεδο ως προς την πολεμική τακτική που θ’ ακολουθούσαν απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις και αποδυνάμωση του ρόλου του Καραϊσκάκη.

 “...κακά θα τα πάμε με τους ανεβάσταγους τούτους φράγκους. Φοβούμαι θα μας χάσουν με την αβασταγιά τους..”, έλεγε ο Καραϊσκάκης. 

( "Ο Καραϊσκάκης στην Ακρόπολη" - έργο Γεωργίου Μαργαρίτη)

 

(Ο Καραϊσκάκης στην Καστέλα-έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη)

 

Απόσπασμα από τα “Ελληνικά Υπομνήματα και έγγραφα αφορώντα την Επανάστασιν” του Γενναίου Κολοκοτρώνη, που αφορά την ημέρα θανάτου του.
“...Αφού τα στρατεύματα ητοιμάσθησαν δια να αποβιβασθώσι προς το Φάληρον κατά το σχέδιον του Κόχραν, τη 22 εγένετο ακροβολισμός τις εις τα πλησίον οχυρώματα, κείμενα μεσημβρινώς της προς τον Πειραιά ήδη αγούσης οδού, ένθα υπήρχε μάνδρα τις. Ότε μεταβάς και ο Νικήτας μετ’ άλλων ανωτέρων αξιωματικών εφώρμησαν κατά των Τούρκων αλλά δεν έφερον αποτέλεσμα τι. Ο Καραϊσκάκης έκειτο κλινήρης εις την σκηνήν του, διότι ήτο φιλάσθενος προσβαλλόμενος συχνά και από πυρεττούς,  και είχεν εξασθενήσει τόσον, ώστε δεν ηδύνατο ούτε το ξίφος του, ούτε τας παλάσκας του να φέρη  εις την μέσην του, και κατά την ομολογίαν του ιατρού Σπυρ. Καλογεροπούλου έμελλε να καταντήσει φθισικός, αλλά γενναίος ων και έχων διακαή ζήλον υπέρ του πολέμου παντί σθένει έτρεχεν εις τας μάχας. Ήδη δε ακούσας τον ανωτέρω ακροβολισμόν, και μαθών ότι έλαβε μέρος εις αυτόν και ο Νικήτας, έδραμεν έφιππος, και περί το τέλος της σκηνής έφθασεν εκείσε.
Τούτο δε δύο Τούρκοι γνωρίσαντες τον Καραϊσκάκην από τους δουλαμάδας του εξήλθον της μάνδρας και ενδρεύσαντες δεξιά προς την θάλασσαν, ένθα κείται μικρόν τι κτίριον και τι δένδρον επυροβόλησαν κατ’ αυτού και τον επλήγωσαν θανατηφόρως κατά την γαστέρα, τη δε 23 εξέπνευσε, καταλιπών απαραμύθητον λύπην εις  άπαντα τον στρατόν, και ετάφη εν Σαλαμίνι.
Ο δε Τζουρτζ διώρισεν Αρχηγόν του εν Πειραιεί  στρατοπέδου αντί του Καραϊσκάκη  τον Κ.Τζαβέλαν….”  

("Ο Καραϊσκάκης καταδιώκει τον Κιουταχή" του λαικού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ)


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε μάθει  για τις διαφωνίες και τις έριδες που υπήρχαν στο στρατόπεδο της Αττικής, καθώς και για τις αψιμαχίες και τις παρορμητικές ενέργειες, οπότε μετά το Πάσχα(1827) έστειλε επιστολή συμβουλευτική στον Καραϊσκάκη και σχεδόν προφητική.
 “Αδελφέ και παιδί μου Καραϊσκάκην
Καθ’ ά μανθάνω από ερχομένους, εις ασκόπους αψιμαχίας και ακροβολισμούς ματαίους, τους οποίους, ως ανωφελείς και επιζημίους μάλιστα, και να απαγορεύης πρέπει, ου μόνον τους άλλους παρορμάς εις σέδραις (αμίλλας) επίσης ασκόπους και επικινδύνους, αλλά και τον εαυτόν σου εις τοιαύτας εκθέτεις. -το να φονεύωνται τινές στρατιώται εν τοιαύταις, κακόν μεν και τούτο, αλλ’ εαν φονεύωνται και οπλαρχηγοί άνευ ανάγκης ή σπουδαίου τινός λόγου, και το υπ’ αυτούς σώμα, μικρόν ή μεγάλον, μενη ακέφαλον, τότε αυτό όλον γίνεται νεκρόν και άχρηστον. Το βόλι του εχθρού, σκοπεύει και κυνηγεως επί το πλείστον τους διακρινομένους ως αξιωματικούς, και δεν διακρίνει, ούτε εντρέπεται, ούτε σέβεται ή φοβείται τινά, χαίρει ο εχθρός και σεμνύνεται μάλιστα εν επιτυχία τοιούτου! - Μεγίστην ευθύνην έχεις απέναντι της πατρίδος! Μη λησμονής ότι συ είσαι ο Γεν. Αρχηγός, η ψυχή του στρατού φύλαττε ολίγον! Πρόσεχε τον Καραϊσκάκην! Όχι δια τον Καραϊσκάκην αυτόν, αλλά δια την πατρίδα, εις την οποίαν ανήκει, και εις την οποίαν είναι πολύ χρήσιμος! Αν ο Θεός μη το δώση ( ο λόγος θαντον δεν φέρνει!) κτυπηθής συ, ήξευρε, ότι στρατόπεδον Ελληνικόν εις την Ανατ. Ελλάδα ή υπέρ των Αθηνών, δεν υπάρχει! Επιθυμώ, η φρόνησις σου και ο πατριωτισμός σου, και πρώτα ο Θεός! Να μ’ αποδείξετε ψεύτην ή ό,τι άλλο θέλετε...”    Από τα “Ιστορικά της Ελληνικής παλιγγενεσίας” του Μιχ. Οικονόμου

Στο βιβλίο "Ο Γέρων Κολοκοτρώνης" ο Γ.Τερτσέτης αναφέρει: "ήκουσα ότι εις τον σκοτωμόν του Καραϊσκάκη μανθάνοντας το εμοιρολόγησεν ωσάν γυναίκα".

 

 "Ο Καραϊσκάκης"-δημοτικό τραγούδι-μοιρολόι 

"Παρασκευή ξημέρωμα, Καραϊσκάκη
μην είχε ξημερώσει
σου ρίξαν και σε λάβωσαν
στη μάχη του Φαλήρου
σήκω να πας στην Κούλουρη
και στη Φανερωμένη
για να σου γιάνουν τις πληγές....."

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου